Economia

Endinsar-se en la història minera

Les mines de Bellmunt del Priorat tenen galeries situades 620 metres sota terra

Xatic posa a disposició dels visitants més de 2.000 activitats en museus, empreses i centres d'interpretació del territori

Si es vol conèixer la història minera del país, el Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat és de visita obligada. L'activitat inclou, entre d'altres, una passejada per la mina Eugènia, la més important del conjunt miner, que té un total de vint nivell subterranis, 620 metres de profunditat i un entramat de 15 quilòmetres de galeries. A més, la visita –té un cost general de 7 euros tot i que hi ha la possibilitat de beneficiar-se d'una tarifa reduïda o fins i i tot gratuïta segons l'edat– també inclou la visita a la colònia minera dels anys vint.

Cada any entre 11.000 i 12.000 persones passen pel conjunt miner de Bellmunt del Priorat, un equipament industrial que forma part de la Xatic des de la fundació de la xarxa, el 2006. “Un 70% dels nostres visitants és públic familiar i la resta, la immensa majoria, són grups escolars”, explica Gemma Barceló, coordinadora del museu.

Per Barceló, el fet de formar part de la xarxa de turisme industrial de Catalunya els ha permès guanyar notorietat a tot el país, però especialment al voltant de l'àrea metropolitana de la capital catalana. “Ara ens ve més gent de Barcelona, del Vallès... Gràcies a la Xatic hem obtingut una promoció que nosaltres no hauríem pogut fer”, afegeix la coordinadora del centre, que espera que enguany puguin augmentar encara més els visitants. “Aquest és l'objectiu.”

Activitats per a tots els gustos

Créixer també és l'objectiu del Centre d'Interpretació de l'Aigua de Tavascan (Pallars Jussà), un altre dels equipaments que forma part de la xarxa de turisme industrial del país. L'espai es troba situat al voltant de la central hidroelèctrica del municipi i disposa d'un dels salts d'aigua més importants d'Europa, així com una extensa xarxa de túnels que connecten rius, llacs i centrals subterrànies. La visita és oberta a tothom a partir de cinc anys per un cost general de set euros.

A Terrassa, municipi referent de la revolució industrial al país,
es poden visitar diversos equipaments adherits a la xarxa, entre els quals la Casa Alegre de Sagrera, el Centre de Documentació i Museu Tèxtil, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i la masia Freixa, una antiga residència familiar modernista construïda sobre l'estructura d'una antiga fàbrica tèxtil. En total, la Xatic posa a disposició dels visitants més de 2.000 activitats en museus, centres d'interpretació i empreses del territori. A banda dels 26 municipis que formen part de l'entitat també s'han adherit a l'associació diversos equipaments i recursos de municipis no adscrits encara a la xarxa. Un dels més reconeguts és el Museu Agbar de les Aigües de Cornellà de Llobregat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.