Economia

Petroli d'anada i tornada

La setmana passada l'atenció del mercat se centrava en els temes recurrents d'aquest intens 2016: el duo matèries primeres-petroli i el risc de desacceleració-recessió econòmica. Però aquesta vegada el to va ser moderadament optimista en tots dos fronts, cosa que ha permès que es donés un repunt de doble dígit en els preus del cru i es poguessin impulsar les borses, que en una setmana recuperen prop d'un 7%.

Pel que fa al petroli, les notícies han estat positives arran del principi d'acord per mantenir els nivells de producció del gener per a la resta de l'any –que van aconseguir l'OPEP i Rússia– i que el mercat va rebre amb optimisme pels baixos nivells a què cotitzava. En tot cas, l'acord no té la contundència que hauria de tenir per impulsar el preu del petroli per sobre dels nivells
de 50 dòlars el barril.

Aquest acord s'afegeix a la reducció de la producció i inversió de les companyies per adaptar-se a les perspectives d'un preu del cru més baix, però hi continua havent una diferència entre oferta i demanda que s'estima en uns dos milions de barrils, una quantitat que augmentarà quan l'Iran recuperi la seva quota, en afegir prop de 2 milions de barrils a l'excés d'oferta. D'aquesta manera, l'acord entre els països productors redueix una mica la pressió sobre els preus a curt termini, però el risc continua existint en la formació de preus del petroli per a la segona part de l'any.

Perquè els preus del cru superin els nivells actuals caldria que es prenguessin mesures més dràstiques, com retalls de producció que puguin compensar l'entrada gradual al mercat de l'Iran i, en aquest sentit, l'Aràbia Saudita, el país primer productor de l'OPEP, seria el que l'hauria de liderar. Aquesta decisió sí que impulsaria els preus del petroli a curt termini i tindria un efecte beneficiós en l'economia Saudita, que mostra un dèficit públic del 15%.

I en el difícil equilibri entre països exportadors i importadors de petroli hi haurà la clau de l'impacte que finalment tingui en l'economia global. Tot i que els països importadors nets i els consumidors s'han beneficiat d'un cru barat, els efectes d'uns preus baixos són perjudicials i llasten la fràgil recuperació mundial de l'economia. Els països exportadors pateixen el cercle viciós de la menor inversió, la sortida de capitals i l'enduriment de condicions monetàries, que els drenen fins a un 2% del PIB, però els efectes perniciosos del cru baix encara són més grans, amb la inestabilitat per als mercats financers, retallades d'inversió, impacte negatiu en la confiança del consumidor (especialment als Estats Units per la correcció borsària) i l'aparició de riscos geopolítics.
En definitiva, necessitem més senyals per esperar repunts més significatius del preu del cru.

Com a conclusió, ens vam quedar en relació amb un mercat que avui ja no descompta fins a un 60%, una recessió com passava la setmana passada però que, en tot cas, continua en uns nivells de valoració relativa contra el bo sobirà que converteixen la borsa en un actiu atractiu, enviant un senyal semblant al que vam observar al gener i a l'octubre del 2015. Dit això, continuem recomanant treure partit de les recuperacions del mercat (que continuaran venint acompanyades d'alces en el preu del petroli) i rodant cap a companyies de qualitat, les que tenen visibilitat de resultats que puguin beneficiar-se d'un entorn més benèvol en el consum a Europa i que, a més, tinguin poca volatilitat i una rendibilitat per dividend sostenible en el temps.

Nicolás Fernández és director
d'anàlisi del Grup Banc Sabadell



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.