El camí de Sant Jaume de Tarragona a Lleida estarà del tot operatiu a principis del 2010
La Generalitat ja ha senyalitzat tots els trams interurbans de la ruta, cridada a revitalitzar el turisme d'interior
La ruta comença a la catedral de Tarragona, passa pels tres monestirs de la Ruta del Cister, fins a Vallbona de les Monges, i després es bifurca en dues opcions [vegeu el gràfic], una cap a Bellpuig i l'altra cap a Lleida, enllaçant en qualsevol cas amb el tram que va de Montserrat a Alcarràs. L'empresa adjudicatària del tram tarragoní, Girod, ja ha fet la senyalització de tots els trams interurbans i, segons va confirmar el director dels serveis territorials del DIUE al Camp de Tarragona, Àngel Xifré, està previst que la ruta sigui del tot operativa a principis de l'any que ve, quan se n'editarà la guia i els ajuntaments previsiblement hauran instal·lat també els senyals urbans. Tot i que coincideix parcialment amb la Ruta del Cister, «aquesta es diferencia perquè està més pensada per al turisme familiar, amb passos més planers i accessibles», explica Xifrè. El recorregut s'ha dividit per etapes que es poden realitzar a peu en un dia. La més llarga és la primera, de 34 quilòmetres, entre Tarragona i Santes Creus.
L'objectiu és consolidar una xarxa de camins de pelegrinatge i d'itineraris culturals per fer a peu, en bicicleta i a cavall, i que estigui convenientment dotada d'infraestructures d'acollida per als turistes. Per això el tram entre Tarragona i Lleida del camí de Sant Jaume no evita els nuclis urbans de les set comarques que travessa, i el pla d'atur del DIUE mateix hi facilitarà la implantació de nous serveis, segons el govern.
No hi ha cap estimació sobre el nombre potencial d'usuaris de la futura ruta, però és una dada simptomàtica que prop d'un 10% dels pelegrins que arriben a Santiago provinguin de Catalunya. A més, Catalunya té una vintena d'associacions d'amics del camí de Sant Jaume i, institucionalment, ja ha entrat a formar part del Consell Jacobeu.
El recorregut del camí de Sant Jaume a Galícia per Catalunya comença a Sant Pere de Rodes. A Vilabertran, on entronca amb la branca procedent de França i de la Jonquera, continua cap a Girona i per la Selva, Osona, Bages, Anoia, Segarra, Urgell, Pla d'Urgell i Segrià, fins a Alcarràs. El tram Tarragona-Lleida és un dels brancals que va preveure el DIUE, al qual s'han d'afegir altres com els trams entre Barcelona i Montserrat, entre Puigcerdà i Montserrat mateix o el camí de Sant Jaume de l'Ebre. El govern augura que l'èxit del camí de Sant Jaume entre els catalans ha de tenir un efecte multiplicador l'any que ve, amb la posada en funcionament de trams com el de Tarragona a Lleida i coincidint amb l'any jubilar de Sant Jaume.
PER ON PASSA
Una quarantena de rutes pels albergs catalans
acnLa secretaria de Joventut de la Generalitat va presentar la setmana passada a Vimbodí i Poblet el nou programa Més que albergs. Rutes i camins per Catalunya, que ofereix un total de 41 rutes que uneixen diversos albergs del país. En alguns casos, com el de l'alberg Jaume I de Poblet, són itineraris circulars, amb sortida i arribada al mateix punt. El del monestir de Poblet fa 37 quilòmetres i puja fins a la Pena i al mirador natural de Sant Joan. De les 41 rutes, que busquen treure profit dels paratges privilegiats on hi ha els albergs, n'hi ha 25 per anar amb bicicleta, entre les quals, també la de Poblet, i 16 per fer a peu. Les comarques tarragonines concentren 11 de les rutes, que es poden consultar al web de Joventut i baixar de franc en un GPS.