Som Energia comercialitza electricitat a les Canàries i fa cinc anys amb 25.000 socis
La cooperativa gironina d'energia verda continua creixent, tanca el 2015 amb una facturació de 16 milions d'euros i preveu créixer un 50% més
La cooperativa gironina Som Energia ha començat a comercialitzar electricitat a les illes Canàries. La cooperativa ha esperat a tenir un grup suficient de gent interessada per començar la comercialització a causa de les característiques determinades d'un sistema insular, com també va fer en el cas de les Balears. La cooperativa d'energia verda ofereix els seus serveis a les Canàries des del març i, de moment, explica que ja són més de dues-centes les persones que s'han fet sòcies i que han sol·licitat canviar a Som Energia.
L'inici de la comercialització a les Canàries coincideix amb la celebració,a principi d'abril, dels cinc anys de funcionament d'aquesta cooperativa, que ja supera els 25.290 socis i gestiona més de 33.000 contractes de llum de tot l'Estat. És la cooperativa d'energia verda més gran de l'Estat espanyol i de les més grans d'Europa.
Som Energia incorpora gairebé cada mes uns 500 socis nous, permet als seus membres, siguin particulars, empreses o administració pública, contractar llum 100% renovable i desenvolupa projectes de generació d'energia a partir de fonts renovables.
16 milions
El creixement en nombre de socis va en paral·lel a la facturació de l'empresa, que va tancar el 2015 amb una facturació de més de 16 milions d'euros i amb la previsió que augmenti un 50% el 2016. Som Energia té actualment més de seixanta grups locals repartits per totes les comunitats autònomes i genera anualment l'electricitat necessària per a més de 2.000 llars a partir de vuit instal·lacions fotovoltaiques, una planta de biogàs a Torregrossa (Lleida) i una central hidroelèctrica a Peñafiel (Valladolid).
A més, té previst connectar aviat una nova planta fotovoltaica de 2MW de potència (energia per a 1.300 llars), que serà la primera que impulsa sense comptar amb els incentius de primes a les renovables, que van desaparèixer l'any 2012. Això serà possible gràcies a un model d'autoconsum col·lectiu anomenat Generació kWh, que permet la inversió dels socis per obtenir l'electricitat a preu de cost.
Acció contra l'energia nuclear
Som Energia va participar ahir en la campanya Desendolla l'energia nuclear, que es fa amb motiu del 30è aniversari de l'accident nuclear de Txernòbil. Així, la cooperativa va demanar un “boicot” a l'energia nuclear i va recomanar quatre mesures: reduir el consum elèctric durant un dia; reduir el consum permanentment; canviar a comercialitzadora 100% renovable, i produir la pròpia energia.