Economia

empresa

Acord per atraure empreses al Vallès amb mesures fiscals

Els alcaldes també consensuen preservar el sòl industrial no requalificant-lo quan es deslocalitzin o tanquin empreses

Creen una taula de treball per unificar la política d'implantació de grans superfícies

Els alcaldes aproven fer una diagnosi de l'estat del sòl industrial

Els alcaldes del Vallès Occidental van decidir ahir potenciar el patrimoni industrial de la comarca aprovant un pla de mesures fins al 2017 sorgides de la declaració Cap a una segona reindustrialització que van firmar a finals d'abril del 2014 –després de la destrucció de 1.470 empreses i 28.194 llocs de treball en set anys– amb l'objectiu d'atraure'n de noves i preservar el sòl industrial del territori. Malgrat deslocalitzacions i fugides com la darrera més coneguda de Delphi, a Sant Cugat, l'alcaldessa d'aquest municipi i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, va explicar que l'acord preveu desplegar una sèrie de mesures concretes que reverteixin aquesta tendència i que impliquen “preservar el sòl industrial” existent amb el compromís explícit dels ajuntaments de “requalificar els terrenys” davant de possibles deslocalitzacions o tancaments d'empreses.

Per aquest motiu s'elaborarà una diagnosi del sòl existent amb la intenció de facilitar-ne la dinamització, evitant que els terrenys o naus quedin abandonats, amb la intenció d'atraure noves empreses elaborant un protocol conjunt que dibuixi opcions de “fiscalitat favorable, amb garanties de legalitat i de responsabilitat” perquè les noves empreses s'instal·lin i donin garanties de llocs de treball dignes i de qualitat. La intenció és evitar que cada municipi procuri només per ell i sigui “un mercat de Calaf”, va reblar Conesa. L'acord preveu estudiar conjuntament amb la Diputació possibles bonificacions per incorporar en impostos com ara l'IBI, l'IAE, el de construccions i obres o la taxa d'activitats.

Un altre dels punts prioritaris per als alcaldes, davant la proliferació de centres comercials fora de la trama urbana consolidada que es volen instal·lar en poblacions com ara Terrassa, Sabadell, Cerdanyola, Rubí o Sant Cugat, és la creació d'una taula de treball de comerç per definir un model comú a tot el territori, ja que com va dir el tinent d'alcalde i regidor de Comerç de Terrassa, Amadeu Aguado, “no tenim competències i ens sentim indefensos” davant de normatives que no permeten gestionar directament el comerç als municipis. La intenció és tenir feta a finals d'any una radiografia de la situació amb els agents econòmics implicats perquè tots els ajuntaments vagin a l'una. Altres mesures del pla són coordinar la projecció i planificació de la formació professional, fixar una estratègia per accedir a subvencions i recursos per desenvolupar accions d'ocupació de foment de la indústria i demanar al Servei d'Ocupació de Catalunya que a la comarca es pugui fer una prova pilot del desplegament de la nova llei d'ocupació amb un model de gestió conjunta al territori, va explicar el president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar, Ignasi Giménez.

El consell d'alcaldes també va servir per donar el vistiplau a augmentar fins als 15.000 habitants la comissió de petits municipis que treballen per mancomunar serveis, a més d'establir criteris per coordinar-se en l'acollida de refugiats i donar suport a la declaració de la Federació de Municipis de Catalunya en les reivindicacions davant del Ministeri de Foment de cobriment de l'R-2 a Montcada.

D'altra banda, després de la reunió que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va mantenir divendres passat amb el Consell Comarcal, el departament es va comprometre a redactar un estudi de mobilitat que analitzi la funcionalitat de les infraestructures viàries i ferroviàries per planificar les futures i veure si s'inclouen les que es reivindiquen.

LA FRASE

Volem bones opcions de fiscalitat per a les empreses, i no volem que cada municipi miri només per ell
Mercè Conesa
Alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació

LA XIFRA

2.099
llocs
de treball només ha creat la indústria els últims dos anys a la comarca, el 8,7% del total.

Radiografia de l'exclusió social i estudi de la UAB

Malgrat la impugnació de la llei 24/2015, de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, per part del Tribunal Constitucional, els alcaldes vallesans continuaran buscant fórmules per aplicar-la amb cobertura legal i per aquest motiu han demanat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que faci una interpretació del marc normatiu perquè doni empara a les iniciatives que puguin desenvolupar els serveis jurídics dels ajuntaments. Els alcaldes es van adherir a la campanya en defensa de la llei que promouen la PAH, l'Aliança contra la Pobresa Energètica i l'Observatori DESC i promouran l'elaboració d'un estudi sobre desigualtats i exclusió social que analitzi causes i conseqüències de l'emergència habitacional i la pobresa energètica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia