Economia
Empresa
Navarro Floristeria preveu crear un ‘garden' a Vilassar si es reorganitza la zona
L'empresa de caràcter familiar, que ven plantes les 24 hores del dia tot l'any a l'Eixample barceloní, ha suprimit diversos llocs de treball durant la crisi
L'empresa Navarro Floristeria treballa per transformar l'hivernacle en un gran garden a Vilassar de Mar. Però perquè això sigui una realitat “cal ordenar i canviar algunes infraestructures de la zona”, diu Miquel Minguell, d'Organització i persona de confiança de Manel Navarro, màxim accionista de l'empresa catalana. Un dels objectius de la floristeria és batallar perquè les infraestructures i la logística siguin més profitoses per als cultivadors dels hivernacles. Les negociacions amb l'administració fa anys que duren i encara no hi ha res tancat, exposen fonts de l'empresa catalana nascuda el 1956.
Navarro Floristeria és un conglomerat de diverses empreses, totes elles relacionades amb la planta i la flor, que donen feina a un centenar d'empleats, dels quals 45 treballadors estan ubicats en un establiment de l'Eixample barceloní. La major part de la planta i la flor que es comercialitza es cultiva al seu hivernacle del Maresme. Altres varietats provenen, majoritàriament, d'Holanda o de Sud-amèrica.
L'any 2007 ja estava previst ordenar l'activitat agrícola de la flor de Vilassar de Mar. El cert és que hi havia diverses explotacions que tenien, a més del conreu de flors i plantes, magatzems per comercialitzar el producte. L'objectiu ja era llavors que aquestes instal·lacions es reconeixessin per tal de ser un motor més de l'economia d'aquests conreus. Sigui com sigui, nou anys després l'empresa de floristeria es queixa perquè encara “no s'ha reestructurat la zona ni s'han creat les infraestructures per desenvolupar el negoci més adient”.
La crisi colpeja la flor.
Navarro Floristeria és coneguda per l'establiment situat al número 320 del carrer València, a l'Eixample barceloní. De fet, és aquí on es requereix més mà d'obra perquè l'establiment dóna servei al client les 24 hores del dia durant els 365 dies de l'any. “Estem al límit de personal perquè amb tants torns calen molts empleats”, diu Miquel Minguell.
De fet els orígens de la botiga actual cal anar a buscar-los en una paradeta al mercat de la Concepció. Un cop vist l'èxit que va tenir els primers anys del negoci, l'empresa va decidir ampliar les instal·lacions i es va establir en l'adreça actual. Fa una quinzena d'anys es va renovar aquest mercat i ara Navarro encara hi té una parada molt extensa.
El grup també destina un nombre de personal especialitzat a la preparació, conservació i manteniment de jardins i terrasses per a particulars. Aquest servei va destinat, bàsicament, a aquells clients que disposen d'una superfície prou gran per destinar-la a jardí.
Una altra empresa del grup correspondria al personal de transport.
Una planta holandesa és més barata
Com pot ser que una planta holandesa sigui més barata que una de catalana, fins i tot comptant el transport? Aquesta és la pregunta que es fa Miquel Minguell i que veu que no hauria de ser normal. L'explicació la troba en el fet que als Països Baixos “tota l'administració treballa per ajudar el sector de la planta i la flor, a diferència d'aquí”. Segons fonts de la firma catalana els polítics d'aquí només vetllen perquè es compleixi la burocràcia.
Navarro Floristeria preveu crear un ‘garden' a Vilassar si es reorganitza la zona