Unes 20.000 persones reclamen a Tortosa un pla industrial per a les Terres de l'Ebre
Els dirigents sindicals de la UGT, CCOO i la USOC sostenen que el tancament de Lear «encara es pot evitar»
«La manifestació ha estat un èxit», va dir la secretària general de la USOC a Catalunya, Antònia Gil, des de la plaça dels Dolors, el punt final de la manifestació però quan encara hi havia gent a la plaça Barcelona. Els sindicats xifren en més de 20.000 persones el nombre de participants en la manifestació i asseguren que no serà l'única que es farà, sinó que les protestes continuaran fins que el govern els faci cas. «Milers de treballadors, comerciants i empresaris han sortit al carrer, no ens deixarem prendre la cartera. Estem farts de l'abandonament històric que pateixen les Terres de l'Ebre», va assenyalar el secretari general de la UGT a Catalunya, Josep M. Àlvarez. «Hem sortit al carrer per evitar que les Terres de l'Ebre es converteixin en un desert industrial», va apuntar per la seua banda el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego.
El lema de la protesta va ser Volem indústria, volem treball. No als tancaments, pel qual a més dels treballadors de Lear s'hi van afegir molts altres treballadors afectats per expedients de regulació d'ocupació i per altres tancaments de fàbriques, com és el cas de Guardiola, Antaix o Ercros. «Volem faena», «Lear traïdora» i «Les Terres de l'Ebre també són Catalunya» són tres de les consignes que els manifestants van cridar durant tot el recorregut. També els comerciants de Tortosa, Jesús i Roquetes van voler expressar el seu suport a la manifestació, i a partir de les dotze del migdia van abaixar les persianes dels negocis.
Polígons sense llum
La protesta d'ahir culmina una setmana de mobilitzacions dels treballadors de Lear, unes protestes que la setmana que ve es mantindran i que l'11 de novembre arribaran a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. «És necessària una mobilització a Barcelona», va manifestar Gil. Els tres sindicats convocants de la manifestació reclamen al govern accions immediates per evitar que les Terres de l'Ebre es converteixin en un desert industrial. «Volem que ens escoltin a la plaça Sant Jaume i a la Moncloa, i si no ens han sentit tornarem a cridar», va dir Àlvarez. Una de les principals reivindicacions és dotar els polígons industrials dels serveis necessaris. «El polígon Catalunya Sud no té aigua i no té llum: això és una prova de l'abandonament que pateixen les Terres de l'Ebre des de fa molts anys», va assenyalar Àlvarez. Tot i que una línia de molt alta tensió travessa el Catalunya Sud, no serà fins al 2012 que aquest polígon disposarà d'una subestació transformadora que permetrà dotar-lo de prou energia. És per corregir aquests dèficits, que els sindicats reclamen una reunió urgent amb el president de la Generalitat, José Montilla. També proposen un pacte social entre sindicats, empresaris i polítics per crear ocupació a les comarques de l'Ebre.
«No té dret a tancar»
Evidentment, els treballadors de Lear van tenir un paper destacat en la manifestació, i van reiterar l'oposició a l'ERO de tancament de la fàbrica. «Lear no té dret a tancar, és la gota que ha fet vessar el got per reclamar mesures d'industrialització», va manifestar el secretari general de CCOO. En aquest sentit, els sindicats sostenen que l'administració ha d'estudiar l'ERO de Lear tenint en compte els comptes globals de la multinacional. «Tal com va fer a Cervera, vol externalitzar la producció per guanyar més diners», va dir el secretari general de la UGT.
La manifestació va rebre el suport d'un gran nombre d'alcaldes i regidors de les Terres de l'Ebre, així com dels diputats i senadors d'aquestes comarques.
També s'hi va desplaçar el secretari general d'ICV, Joan Herrera. «Cinc-cents llocs de treball són molts, el país ha ajudat molt Lear i l'empresa li ha tornat molt poc», va apuntar Herrera, en relació amb les subvencions que ha rebut la planta de la ciutat de Valls.
LES FRASES
Continua la negociació de l'ERO
Dimarts que ve sindicats i Lear es tornaran a reunir per negociar l'ERO, però aquesta vegada amb la mediació de Treball. «Seguirem demanant a l'empresa que porti nous productes a Roquetes, per mantenir la planta oberta encara que no sigui en la mateixa dimensió», va dir el secretari de política sindical del metall de la UGT, José Pasadas. «On anirem si Lear tanca?», es pregunta Tere Vicente, treballadora de la planta, igual que la seua germana, el seu marit i el seu cunyat (també germans).
«És un toc d'alerta»
Els representants de la UGT, CCOO i la USOC a les Terres de l'Ebre van lliurar el manifest que reclama un pla d'industrialització al delegat del govern, Lluís Salvadó, un cop acabada la multitudinària manifestació. «Ha estat un toc d'alerta d'un territori que arrossega un dèficit en inversions des de fa dècades, una situació que estem capgirant de mica en mica», va assenyalar Salvadó als sindicats, que li van reclamar una reunió amb les conselleries de Treball, Innovació, Economia, Medi Ambient i Política Territorial, com també que traslladi al govern el sentiment d'abandonament de la gent de l'Ebre.