Economia

La producció lletera gironina creix el 5% en quinze anys

El nombre d'explotacions de vaques de llet s'ha reduït del 60%

Semega ho atribueix al fet que els beneficis per vaca són cada vegada més petits i els costos de producció són més elevats

La producció lletera gironina ha augmentat del 5,17% en els darrers quinze anys, malgrat que el nombre d'explotacions s'ha reduït del 60,57%. Actualment a la demarcació hi ha 278 granges, amb una producció anual de 256.511 tones de llet, mentre que l'any 2000 hi havia 705 granges, que produïen 243.274 tones. “Es tracta d'una tendència que també es veu reflectida en l'àmbit català i europeu”, afirma Jordi Rufí, director i gerent en funcions de Semega (l'òrgan de la Diputació de Girona que dóna suport al sector ramader).

Segons Rufí, aquesta situació és deguda al fet que “els marges de beneficis per vaca són cada vegada més petits, i els costos de producció, més elevats”. “Això fa que sigui necessari augmentar la productivitat incrementant la proporció existent entre el nombre de vaques altament productives i el de treballadors”, comenta. Un altre problema afegit és que moltes explotacions gironines no poden ampliar-se per manca de base territorial, i això fa que no puguin cultivar prou farratges a preus assequibles i hagin de comprar pinso a fora a preus més elevats.

Rufí ha donat a conèixer la situació actual de la producció i explotació de llet gironina i catalana en la jornada internacional Lactosphère, a Karaez (Bretanya), que va tenir lloc al maig passat.

Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (Semega), de la Diputació, es va crear el 1970 amb l'objectiu de donar suport al sector ramader gironí mitjançant activitats d'assessorament tècnic, de desenvolupament tecnològic i de formació i divulgació. A la finca Camps i Armet, de Monells, hi ha les oficines de Semega i també la granja que la Diputació va cedir a l'IRTA l'any passat. Actualment construeix una nova granja de vaques experimental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia