JUGA i CALLA

MARTÍ AYATS

Els reptes d'un Pilota d'Or

Un dels molts prismes des dels quals s'ha analitzat la concessió de la Pilota d'Or de France Football a Leo Messi han estat els possibles efectes negatius que podria tenir en el rendiment del jugador blaugrana. S'han recordat casos en els quals després de la concessió del guardó hi ha hagut futbolistes que han baixat molt les seves prestacions, s'ha argumentat que es pot generar «desmotivació» o «desorientació» després de ser aclamat com el millor jugador del món. Sempre és difícil encertar-la al cent per cent, però no hi ha cap indici que en el cas de Messi res d'això pugui passar. Més aviat fa l'efecte que pot passar tot el contrari, perquè té tots els elements a favor per ser el primer candidat a encadenar dues Pilotes d'Or, fet que no es produeix des que fa deu anys ho va aconseguir l'holandès Marco van Basten amb la samarreta d'aquell llegendari Milan (1988 i 1989). Messi té al seu favor la joventut, la passió i el talent; la feina d'un entrenador que ha demostrat saber com fer lluir el seu joc i compaginar-lo amb els interessos del col·lectiu; un sistema i un estil que li permet no sentir la pressió que suposa portar sempre tot el pes de l'equip a l'esquena, i una institució que té una ressonància mundial. I aquest és el seu punt de partida per un doble desafiament descomunal i que per si sol motivaria qualsevol: marcar una època individualment i contribuir decisivament a la construcció d'un període de domini del Barça a tot el continent i a tot el món, com van fer Marco van Basten en el Milan, Michel Platini en el Juventus i Johan Cruyff en l'Ajax o el Barcelona, per citar els tres únics jugadors que han aconseguit tres Pilotes d'Or.

Ara bé, per aconseguir una o dues Pilotes d'Or més Leo Messi haurà d'afrontar un altre desafiament que no serà tampoc fàcil: necessita trobar l'estabilitat en la selecció argentina que li permeti brillar amb tot el seu esplendor. Perquè només cal repassar els casos de Platini, Van Basten o Cruyff per veure que el seu èxit va coincidir també amb un gran impacte, ja sigui per joc, per títols o per les dues coses alhora, en un torneig de seleccions: Michel Platini, l'únic que ha aconseguit tres guardons consecutius (1983, 1984 i 1985, tots amb el Juventus), va ser decisiu en el triomf francès en l'Eurocopa del 1984; Johan Cruyff (1971, amb l'Ajax, i 1973 i 1974), va ser el líder de l'Holanda subcampiona en el mundial d'Alemanya 1974; i Marco van Basten (1988, 1989 i 1992, amb el Milan) va ser decisiu en el triomf holandès en l'Eurocopa del 1988, amb un gol amb una volea estratosfèrica inclòs en la final contra Rússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.