ARRAN DE TERRA

marc bataller

No deixar escapar els millors jugadors

La setmana passada es va fer públic que Leo Messi és el flamant guanyador de la Pilota d'Or, que cada any entrega la revista France Football. Els votants el van escollir amb un percentatge del 98,54%, el més alt de la història, superant Michel Platini (1984), que fins ara ostentava aquest rècord. Messi és el vuitè jugador del Barça que ha obtingut el guardó després de Luis Suárez (1960); Johan Cruyff (1973-74); Hristo Stòitxkov (1994); Ronaldo (1997); Rivaldo (1999); Luis Figo (2000) i Ronaldinho (2005). El premi és la consagració definitiva –per si algú en dubtava– de Leo Messi com el millor del món. Però si repasses la llista de jugadors del Barça que tenen la Pilota d'Or t'adones que molts han hagut de sortir per la porta del darrere. Per exemple, Ronaldo i Figo van guanyar aquest trofeu pels mèrits que van fer amb la camiseta culer, però van recollir-lo com a jugadors de l'Inter i del Madrid, respectivament, perquè ja eren a fora del Camp Nou.

Un soci que fa dècades que té el carnet em comentava l'altre dia que un dels casos més flagrants que ha vist ha estat la marxa de Luis Suárez, que va arribar al Barça amb 18 anys provinent del Deportivo. Suárez va compartir vestidor amb Laszlo Kubala, el gran mite del barcelonisme. De mica en mica, l'afició es va dividir entre suaristes i kubalistes. Eren dues maneres diferents de jugar. Suárez movia la pilota i Kubala la retenia més. Un dels col·laboradors d'Helenio Herrero quan entrenava a l'Inter reconeixia fa poc en una entrevista que Luis Suárez va ser una figura controvertida al Barça, perquè la gent només tenia ulls per Kubala. Finalment, el 1961 l'Inter va fitxar Suárez per 25 milions de les antigues pessetes, un rècord en aquella època. Amb l'equip italià, Suárez va guanyar dues copes d'Europa i dues intercontinentals en només cinc anys i el Barça va viure una travessia pel desert. No va tornar a conquerir la lliga fins al 1973, amb l'arribada de Johan Cruyff. Tot i aquest debat entre els dos jugadors, Suárez sempre ha reconegut que la relació amb Kubala «mai va ser dolenta, tot el contrari.»

El soci blaugrana que abans esmentava diu que actualment té més motius per ser optimista, perquè creu que no es repetiria un altre cas Suárez. «Es va quedar la vedette –en referència a Kubala– i van fer fora el jugador que havia de ser el futur», recorda. Ara per ara, segons em comenta, s'aposta per mantenir l'equilibri i per cuidar la gent com Xavi o Iniesta i al club no li tremola el pols si ha de fer fora Ronaldinho per facilitar l'eclosió d'altres companys, com el Pilota d'Or Leo Messi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.