l'ENDEMÀ DE LA FIRA
JOAN MARTÍ
Drets de formació quan no es cobra?
Hi ha un club, el Club Esportiu Handbol Tortosa, que no té recursos econòmics per pagar 20.320 euros en concepte de drets de formació de cinc de les seves jugadores i que, possiblement, haurà de plegar. Falta saber abans quina és la resolució del comitè d'apel·lació de la Federació Catalana d'Handbol. El club que ha sol·licitat els drets de formació d'aquestes jugadores és el CE Tortosa. No cal ser un geni per veure que hi ha un rerefons de rivalitat i tensió, però no és menys cert que el CE Tortosa, club en el qual aquestes jugadores es van formar i van obtenir èxits remarcables en les categories inferiors, té tot el dret del món a demanar aquests drets de formació. El que falla, per tant, és el reglament, aquest «article 80 i següents» que cita la resolució del comitè de competició de la federació catalana i que conclou que el CEH Tortosa ha de pagar al CE Tortosa una quantitat molt alta per a un club en què ningú no cobra i els socis són els pares de les jugadores. En altres casos similars, les entitats poden pactar acords i no arriben a l'aplicació d'aquest reglament. Però la marxa en bloc d'algunes de les millors jugadores de l'anterior equip ha provocat que el club en el qual militaven s'acollís a la normativa vigent. Una mostra clara de la seva qualitat és que les que han fugit perquè la directiva els volia canviar l'entrenador ocupen ara el primer lloc de la primera catalana. En el mateix grup, els altres, el CE Tortosa, és en la part baixa. La federació, sigui dit d'altra banda, també hauria pogut vigilar, evitar conflictes i posar un Tortosa en cada grup transgredint el criteri de proximitat geogràfica.
És evident que la llei, en aquests casos, està obsoleta. Els drets de formació són uns drets molt legítims en l'esport professional, només faltaria, però en aquest altre esport en què no cobra ningú i els pares acompanyen els jugadors amb cotxes particulars a jugar i compren part del vestuari a les seves filles i fills, i les noies, a més són sòcies del club, són ben pocs justificables. La Federació Catalana de Bàsquet ja fa anys que els va eliminar perquè la gran majoria, per no dir tots els seus jugadors, encistellen per amor a l'art.
Digui el que digui el comitè d'apel·lació, el CEH Tortosa ha de fer sentir la seva veu en la pròxima assemblea de la federació catalana, l'únic òrgan capacitat per modificar aquesta normativa caducada que els té absolutament collats. Cal que busquin adhesions entre els altres clubs i que els facin veure que ells mateixos es podrien trobar en situacions similars en el futur.