Multitudinari adéu a Samaranch
El comiat a Samaranch aplega esport, política i societat civil
Jacques Rogge, el seu relleu al COI, el compara amb Coubertin
«Amics per sempre», icona sonora de Barcelona 92, tanca l'acte
Centenars de ciutadans visiten la capella ardent a la Generalitat
El fèretre fa el camí fins a la catedral a mans d'esportistes
Els símbols olímpics acompanyen tots els actes fúnebres
«Va ser una persona d'una talla enorme: va saber que el món estava canviant, ho va entendre a la perfecció i es va orientar cap a l'exterior. Abans d'ell, no érem internacionals. A Barcelona, hi ha hagut un abans i un després dels Jocs, i en bona part, ha estat gràcies a la gran figura de Samaranch»
vaig poder aconseguir la medalla»
«Ell va assumir el lideratge del moviment olímpic en un moment que estava amenaçat pel fracàs, el va modernitzar i el va portar a noves altures»
«La seva figura va saber projectar energia, entrega i talent, en la promoció de valors i en enfortir l'esperit esportiu de Barcelona, Catalunya i Espanya»
«Mai podrem agrair prou la seva decisiva contribució als Jocs de Barcelona i l'enorme impuls que aquest esdeveniment va suposar per a la nostra societat»
Tarragona 2017
El saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat i la catedral de Barcelona van ser els escenaris del comiat a Joan Antoni Samaranch, mort dimarts als 89 anys. Amb els acords de l'Himne olímpic de fons, les despulles del president honorífic del Comitè Olímpic Internacional van ser rebudes pel president de la Generalitat, José Montilla, a les deu del matí, acompanyades per la família del català més universal de l'esport i artífex de la Barcelona olímpica. Després d'un multitudinari acte civil al mateix saló Sant Jordi, al migdia es va obrir al públic la capella ardent. A les sis de la tarda, el fèretre va recórrer el trajecte entre la plaça de Sant Jaume i la catedral de Barcelona a mans d'una trentena d'esportistes. Allà va oficiar-se el funeral religiós, presidit pels reis d'Espanya. Responent al desig del dirigent mort, el seu cos va ser incinerat.
La cerimònia civil de comiat va omplir de personalitats i autoritats el saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. En la primera fila, al costat de la família i prop del fèretre custodiat per dos Mossos d'Esquadra amb uniforme de gala i cobert per la bandera olímpica i una rosa, hi eren tots els que van prendre la paraula: Jacques Rogge (president del COI i substitut de Samaranch), Alejandro Blanco (president del Comitè Olímpic Espanyol), Alberto Ruiz-Gallardón (alcalde de Madrid), Josep Vilarasau (president d'honor de «la Caixa»), Antoni Foguet (president de la Diputació de Barcelona), Jaime Lissavetzky (secretari d'estat per a l'Esport espanyol), Jordi Hereu (alcalde de Barcelona), José Montilla (president de la Generalitat), el príncep Felip de Borbó i la filla de Samaranch, Maria Teresa. En llocs preferents, el vicepresident, Carod-Rovira; la consellera Mar Serna; la secretària de l'esport, Anna Pruna; Jordi Pujol; Pasqual Maragall, el president del Parlament, Ernest Benach –assegut a tocar del líder del PP, Mariano Rajoy– i membres de l'Ajuntament, altres institucions, entitats, món empresarial i societat civil.
Entre quarts d'una i les cinc de la tarda centenars de persones van desfilar per davant del fèretre i van deixar per escrit el seu condol enmig d'una gran quantitat de corones de flors. Mentrestant, a l'exterior, Pasqual Maragall i Jordi Pujol compartien vivències preolímpiques –recordaven quan Samaranch els va haver de posar d'acord perquè aparquessin les divergències i remessin en la mateixa direcció– i Narcís Serra feia memòria de com –acabat d'elegir alcalde– Samaranch li va explicar el 1979 el projecte olímpic que havia ordit per a la seva ciutat.
«‘A la ville de...'»
Rogge va qualificar Samaranch com «el president més influent que ha tingut mai el COI després de Pierre de Coubertin» (fundador del Moviment Olímpic). L'acte el va tancar la filla de Samaranch, Maria Teresa, que va descobrir el costat més proper del dirigent mort, de qui va dir que havia tingut dues famílies: «La nostra i la de l'esport. Ho vam entendre de ben petits, quan en els dinars familiars sempre estava pendent de la competició.» Tot seguit es va escoltar Amics per sempre, cançó icònica dels Jocs Olímpics de Barcelona, en les veus de Josep Carreras i Sara Brightman.
L'últim tribut de l'esport.