Esports

Les patinadores d’Olot, en rodatge

El Club Patinatge Artístic Olot, amb 12 campionats del món, reprèn els entrenaments amb estrictes mesures de seguretat

Tot indica que no hi haurà ni europeu ni mundial

Després de quasi tres mesos sense poder-ho fer, per fi les patinadores del Club Patinatge Artístic (CPA) Olot s’han pogut tornar a cordar els patins i patinar. La setmana passada ja van començar els entrenaments al pavelló esportiu de la ciutat, fet que ha permès els entrenaments sobre rodes. “Quan les esportistes van estar confinades fèiem entrenaments virtuals, deures de confinament, com en dèiem, però treballàvem molt el físic i el càrdio i algunes piruetes i girs amb l’spinner, ja que patinar, estant a casa, és complicat”, explica el director esportiu i coreògraf del club, Ricard Planiol, que realça la feina que aquests dies han fet les monitores i l’equip tècnic per arribar a tots els patinadors i patinadores que té el club, format per més de dos-cents esportistes. Els deures, però, han estat més exigents amb les patinadores que competeixen, tant en categories individuals com en les de grups de xou. Normalment solen entrenar-se una mitjana de set hores amb patins i dues hores de físic setmanals –horaris que s’amplien si són vacances, estiu o s’acosta alguna competició–, i aquests dies a casa, havien de fer unes dues hores de físic diàries: “L’objectiu era mantenir el físic de les esportistes perquè si relaxes un temps el cos, el retorn pot ser més problemàtic i amb més lesions.”

El coronavirus les ha posat a prova, però el balanç no és del tot negatiu: “A algunes se’ls va fer llarg entrenar-se a casa, però són adultes i estan acostumades a la pressió i, en línies generals, han gestionat molt bé la situació.” Tot i així, les patinadores del grup de xou encara no poden patinar juntes. Són 24 i de moment la normativa no ho permet perquè, si ho fessin, tindrien massa contacte. I és que, amb tots els grups, cal seguir estrictes normes de seguretat a l’hora de fer els entrenaments al pavelló: totes les esportistes han d’entrar i sortir amb mascareta (se la poden treure quan s’entrenen), rentar-se les mans, entrar i sortir per diferents portes, cal tenir un control exhaustiu de les participants de cada grup –ara més reduïts–, mantenir les distàncies, els entrenadors han de portar mascareta... “Ens hem hagut d’adaptar a la normativa però ho hem aconseguit i, en aquests moments, totes les patinadores del club que volen poden entrar”, comenta Planiol. Així també s’ha pogut reprendre l’activitat econòmica del CPA Olot, que, com en molts sectors, ha quedat afectada: “Al mes d’abril ja no vam cobrar la quota als socis i sòcies, i al mes de maig, només una part. A més, una de les nostres grans fonts d’ingressos, el Festival de Patinatge, s’ha anul·lat –s’havia de fer ahir– i l’altra, les barraques per Festes del Tura, sembla que també; per això hem hagut de pensar noves idees com per exemple un casalet d’estiu que oferirem al juliol als matins o un festival per Nadal.” Malgrat tot, aquest any ja no tenen tanta pressió: el campionat europeu s’ha anul·lat i tot indica que passarà el mateix amb el d’Espanya i el mundial, que s’ajornaran fins l’any que ve; “així les despeses també se’ns desplacen un any, i encara tindrem temps per recuperar-nos”. A més, el tècnic olotí aposta per defensar la mateixa coreografia l’any vinent: “La normativa permet que puguem competir durant dos anys seguits amb el mateix ball, així no haurem de canviar d’attrezzo i vestuari, fet que suposa un estalvi econòmic important. Volem esgotar totes les possibilitats amb aquesta coreografia, ja que funciona i de moment ens ha donat molt bons resultats.” Es tracta de Trampa mortal, amb la qual el CPA Olot va recuperar el títol de grups de xou provincial a Granollers i el primer lloc del podi al campionat de Catalunya a Lleida, el mes de febrer passat. Malgrat tot, també hi haurà alguns entrebancs, com ara que algunes de les patinadores l’any que ve no continuen i caldrà tornar a “cohesionar el grup”.

El CPA Olot és una referència en el patinatge artístic mundial; els seus dotze títols en campionats del món així ho avalen. Està format per més de dos-cents esportistes, entre patinadors, patinadores, entrenadors i entrenadores, amb diferents nivells i modalitats de patinatge, des dels nous components que s’hi han incorporat enguany fins als que estan a nivell de competició tant en categories individuals com en les de grups de xou. Tot i ser amateur, el club treballa com si fos professional, potenciant el treball d’equip, l’esforç i la dedicació amb l’objectiu d’educar els joves patinadors amb esperit de lluita i superació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.