La capacitat del 50% “posa en risc” els gimnasos grans
La patronal del sector reclama més flexibilitat a la nova normalitat sempre que garanteixin els dos metres de distància
Asseguren que els usuaris identifiquen els espais com a segurs
Els gimnasos petits, amb un o dos entrenadors, i fins i tot els d’una capacitat mitjana, han anat obrint portes a mesura que les fases de desescalada així ho han permès. Extremant les mesures de seguretat i higiene, durant la fase 1 ja van obrir alguns establiments amb cita prèvia, sessions d’esport individual i una capacitat del 30%. Durant la fase 2 s’hi van sumar més centres, però com que la limitació de la capacitat en aquest nou grau de la desescalada continuava sent del 30%, la majoria dels gimnasos més grans van decidir ajornar l’obertura fins a la fase 3, en què la capacitat permesa és ja del 50%, no cal demanar cita prèvia i es poden fer classes conjuntes de 20 persones.
Tot i així, la patronal del sector està insistint davant les autoritats sanitàries i també esportives que en el cas dels centres grans, com pot ser un Qesport, una capacitat del 50% “posa el risc” la viabilitat econòmica del negoci. Toni Brocal, president de l’Associació d’Empresaris de Clubs Catalans de Fitnes (Adecaf), demana flexibilitat. Tot i que en alguna ocasió ha dit que estaria bé que la capacitat fos com a mínim del 70%, prefereix ara no posar cap xifra sobre la taula i insisteix que el que és realment important és que “es garanteixin els dos metres de distància entre usuaris”. I això, assegura, ja ho han fet. “Hem mogut màquines, hem marcat el terra, hem extremat totes les mesures perquè la seguretat sigui absoluta”, manifesta Brocal.
La patronal de les sales de fitnes es reuneixen a Madrid amb el Ministeri de Sanitat i d’Esports i a Catalunya amb la sectorial d’Esports i el Procicat. Per a ells és important equilibrar la seguretat amb la viabilitat econòmica. Estan tancats des del 14 de març i asseguren que les pèrdues a escala estatal estan quantificades en uns 1.000 milions d’euros. “Cal entendre que el 98% dels centres han hagut de fer un ERTO i que el cost que suposa posar en marxa un gran establiment només amb el 50% pot comprometre el seu futur”, explica Brocal.
No pateixen per la resposta de la gent ni perquè la pràctica d’esport virtual que han impulsat durant el confinament canviï hàbits i faci que molta gent deixi d’anar al gimnàs. “Això no, la resposta de la gent és molt bona, ens diuen que se senten en un lloc segur”, subratlla Brocal. I pel que fa a les classes virtuals, diu que han vingut a quedar-se, però com a complement. “Continuarem donant consells i proposant entrenaments, però la gent vol tornar al gimnàs.”