Esports

El Barça és el líder avui i dilluns també (O a 2 a Anoeta)

Facin el que facin demà Madrid i Sevilla, que s'enfronten demà al Bernabéu, el Barça seguirà líder

La primera part: domini inefectiu

El partit ha començat amb la Reial Societat pressionant amb intensitat l'equip blaugrana, però mostrant poca capacitat per construir joc. El Barça ha entrat amb perill per les bandes. Al minut 5, una centrada rassa de Giovanni van Bronckhorst l'ha rematat Xavi a gol, però en fora de joc i l'àrbitre l'ha anul·lat. El Barça, com de costum, controlava la possessió de la pilota; la Reial Societat, intentava sorprendre'l al contraatac amb pilotes llargues cap a l'experimentat davanter Kovacevic. Xavi i Iniesta miraven de conduir el joc culé, però les passades finals no arribaven en condicions a Eto'o o Messi. L'argentí gairebé no ha tocat pilota en els primers 20 minuts. Com sol passar al final dels campionats de lliga, l'enorme diferència de punts entre els dos equips no es veia traduïda sobre el terreny de joc, malgrat el contrast entre el tecnicisme del Barça i la pressió i cerca d'una ràfega atacant de la Reial.

En el minut 27, Xavi ha tingut una molt bona oportunitat que el porter de la Reial ha rebutjat encertadament a córner. A la mitja hora del partit, el jugador més incisiu de cara a la porteria del Barça estava sent el menut mig-campista organitzador, Messi continuava inèdit i Ronaldinho, mirant-s'ho des de l'extrem esquerra, a l'espera d'una passada que li permetés fer una de les seves habituals i de vegades letals fogonades.

A poc a poc el Barça ha anat establint el domini del joc, tocant la pilota amb relativa velocitat i trobant espais enmig de la defensa basca. El guió del partit començava a ser el text previst quan s'enfronten dos equips de qualitat tan distinta, malgrat que la motivació extra per eludir el descens pugui ser un plus per a l'equip inferior, en aquest cas la Reial. Però el domini no significava gols, però sí alguns córners (8 en la primera part), que no són pas el fort del Barça i el marcador seguia 0 a 0.

A punt d'acabar la primera meitat, el partit feia tota la pinta d'haver-se de decidir en la segona part, amb la Reial probablement desgastada físicament i els nervis repartits entre tots dos equips per la importància dels punts en joc. Partit estrany, amb rematades de Xavi, Iniesta i Puyol, amb poca participació de les estrelles, i una Reial esforçada i sacrificada però poc perillosa. Quan l'àrbitre ha xiulat el final dels primer 45 minuts (més 1 d'afegit), Ronaldinho estava marejant la perdiu amb la pilota als peus i un defensa empipant-lo pesadament: un bon moment per anar al vestidor i descansar una estona. Dos jugadors, Edmilson i Gaditano, hi han anat amb una targeta groga ensenyada per part de l'àrbitre, Teixeira Vitienes.

La segona part: a per feina

Però la qualitat individual ha desbordat la Reial Societat amb un sol minut. Acabava de començar la segona part i una passada de Ronaldinho per l'interior de la defensa blanc-i-blava ha permès Andrés Iniesta fer el primer gol del partit i obligar la Reial Societat a arriscar més i deixar espais. Messi ha necessitat només tres minuts per fer un xut ras i sec que ha sortit fora del camp, però ben a prop del pal dret. El partit, en aquest moment, somreia al Barça.

En el minut 6, una entrada sobre Ronaldinho sancionada amb targeta groga a l'infractor (Víctor López), ha deixat el brasiler estès al terra i amb l'ai al cor dels culés pel bracejar de dolor del crack carioca, que ha topat violentament amb el jugador rival. Savio, ex del Madrid, ha estat a punt d'empatar el partit dos minuts després, com si l'aturada del joc per la recuperació de Ronaldinho hagués destorbat el control que els culés tenien del partit, però al minut 10 Eto'o ha estat molt a punt de marcar el 0 a 2. Partit obert, sense especulació, de tram final de temporada, amb imprecisions però un ritme viu en la segona part.

Tant viu que en el minut 15 Messi ha caigut dins de l'àrea rival, i tot i que l'àrbitre no ha decidit xiular res, qui més qui menys esperava veure la repetició de la jugada per manifestar-se. I un cop vista, sembla clar que Messi és empentat clarament, però, ja se sap quant ambigua és la normativa del futbol, és una d'aquelles faltes que si es xiulen ningú és queixa (excepte si és dins de l'àrea) i si no es xiulen... no passa res. I mentre potser alguns aficionats al futbol es preguntaven si realment les ambigüitats de la normativa són la salsa del futbol, la Reial ha tornar a crear perill, i el Barça ha respost en el minut 18 amb un gol d'Eto'o (ben) anul·lat.

El pensament recorrent en aquest moment del partit era el freqüent últimament "el Barça hauria de fer ja el segon gol i tancar el partit" i ho ha estat a punt de fer amb un llançament de falta preciós de Ronaldinho, amb una paràbola no prou picada per entrar a la porteria però, innegablement, estèticament impecable. I per continuar amb la dinàmica del partit, al minut següent nova ocasió per a la Reial Societat.

El Barça seguia intentant reforçar l'avantatge al marcador, però no ho aconseguia, malgrat arribades clares davant de la tova defensa de la Reial Societat, segon equip per la cua de la lliga espanyola. En el minut 33 ha estat de nou Ronaldinho, però el seu xut ras i col·locat l'ha aturat serenament Bravo. I de seguida ho ha tornat a intentar, però la pilota ha tornar a sortir un pèl creuada més enllà del pal de la porteria rival. El partit continuava distret, però, a banda del marcador, el Barça ja havia fet prou mèrits per endur-se'n els tres punts i seguir líder. Però quedaven gairebé 10 minuts i calia acabar la tasca, perquè la Reial no es ressignava a anar a fer nones enfonsat, una setmana més, en la zona de descens a la segona divisió.

La rúbrica ha arribat en el minut 42. Eto'o ha rebut una pilota amb velocitat, ha encarat el porter i ha fet el segon gol. El partit estava resolt, justament, sense brillantor però amb una necessitada victòria fora del Camp Nou, un èxit no gaire habitual últimament per a l'equip blaugrana. Anecdòticament, Oleguer ha substituit Messi en el minut 47, quan només en faltaven 2 dels 4 afegits per l'àrbitre. 0 a 2, 3 punts al sarró, i la pressió pel duel caníbal de demà entre el Madrid i el Sevilla.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.