Esports

“Recuperar una pilota és tan plaent com fer un gol”

Entrevista Seydou Keita

Seydou Keita és el prototip de “lluitador abans que estrella” que ha prioritzat Txiki Begiristain per reflotar l’equip. El migcampista malià és pur dinamisme al camp –ahir es va quedar fent voltes mentre els companys estiraven–, però és tot tranquil·litat a fora. En aquesta entrevista es descobreix.

Al Barça hi ha molta pressió, però diuen que vostè està curat d’espants: ser estrella de Mali no és fàcil.
Segur que jugar al Barça tampoc és fàcil, perquè és un club gran que té la necessitat de guanyar sempre. És normal que hi hagi molta pressió, però això és necessari per guanyar i progressar. Segur que hi haurà moments difícils, però com en tots els oficis. Quan ets a l’Àfrica, coneixes moltes coses difícils. Així que la pressió i tot el que ens arribi ara al Barça és felicitat.

Li agrada la pressió?
[Somriu] No sé ben bé si dir-ho així, però sí que noto que és necessària per vèncer. Si no hi ha pressió, un s’abandona, es queda tranquil, es relaxa. La pressió és bona per donar el màxim.

¿Ser nebot de Salif Keita, exdavanter del València i Pilota d’Or el 1970, el pressiona a Mali?
De petit tot va anar molt ràpid, però quan vaig ser Pilota d’Or del Mundial sub-20 a Nigèria el 1999, vaig notar que la gent esperava cada cop més i més de mi. I sí, des de llavors jugar per al meu país és molt exigent.

Quins records té d’aquell Mundial sub-20? Va ser millor jugador per davant de Xavi, Márquez o Ronaldinho.
No està oblidat, però està passat. No m’he aturat en allò, però sí que recordo que Xavi ja tenia la mateixa qualitat amb la pilota que ara.

Des de llavors vostè ha destacat arreu. Li agrada el rol de líder?
S’assumeix de forma natural, sense proposar-t’ho. Un no aconsegueix ser líder o estrella parlant, sinó al camp. És en un partit on tu pots demostrar el teu rol, si ajudes un company, si t’esforces per l’equip...

La gent diu de vostè que és molt disciplinat, però poc parlador.
Sí, és veritat que no m’agrada parlar gaire. Rere el futbolista hi ha l’home. I a mi m’agrada observar tranquil a tothom i respectar la gent. No m’agrada el protagonisme. Prefereixo estar tranquil amb la família.

¿Creu que la seva força física li permet dominar qualsevol rival?
Cada jugador té les seves característiques. Jo no tinc la qualitat de Messi. La meva característica és ser bo tècnicament, però sobretot físicament per ajudar l’atac i alhora la defensa. Perquè si un no defensa, no pot guanyar un partit. Cal fer-ho tot per recuperar la pilota de seguida si un la perd. Els onze que formin l’alineació han de solidaritzar-se amb tot l’equip.

Tinc la sensació, quan el veig jugar, que pressiona per robar la pilota com si fos una piranya...
[Riu] Sí. M’agrada guanyar, m’agrada lluitar. Per mi recuperar una pilota és tan important com fer un gol o una passada. Hi ha jugadors que fan bicicletes, altres que passen la pilota i altres que la recuperen. Tot és important. Jo intento fer el millor per no complicar-me amb la pilota i defensar. Recuperar la pilota és tan plaent com fer un gol.

Piranya o... pop. A Sevilla li deien així perquè tenia tentacles per arribar a tot arreu.
[Riu]. Sí, sí. Va ser un bon any, i ara tinc ganes de donar-ho tot per al Barça. Volia venir aquí feia molt de temps. És un somni. Es van interessar per mi molts clubs: Juventus, Madrid... Però quan Txiki va contactar amb mi al desembre, no vaig dubtar, perquè el Barcelona ha estat sempre el meu club preferit. De petit m’encantava veure a la tele Koeman, Romário... Posaré els pulmons, el cor, tot per a aquest club.

El rival haurà de ser molt valent per enfrontar-se a un migcamp amb vostè i Touré.
[Somriu] Al Barça li agrada tenir la pilota i acostuma a dominar tots els equips, però si perdem l’esfèrica, segur que ens afanyarem a recuperar-la. Si tots estem bé físicament, serà més fàcil. Guardiola espera que tots donem el màxim. És un entrenador exigent, que té el club al cor, i això és el que transmet.

¿El preocupa que diguin que és el substitut de Deco?
No tinc el mateix futbol que ell, ni el mateix físic. No som similars. No he vingut a substituir-lo, sinó a guanyar títols. No cal pensar gaire, només guanyar cada partit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.