Esports

El Tibet s'estavella a Lausana

Olimpisme

El Tibet no podrà tenir un equip propi als Jocs Olímpics que es disputaran l'any que ve a Pequín, després que ahir, a la seva seu de Lausana, a Suïssa, el Comitè Olímpic Internacional (COI) va negar el dret a participar-hi al no reconegut oficialment moviment olímpic del país de l'Himàlaia, creat a l'agost.

"A la Carta Olímpica ja diu que només podem donar l'estatus de Comitè Olímpic Nacional (CON) a països independents reconeguts per la comunitat internacional d'Estats. I en el cas del Tibet no es dóna aquest condicionant", va declarar a l'agència DPA el vicepresident del COI, l'alemany Thomas Bach.
Entre una cinquantena i un centenar d'activistes del Comitè Nacional Olímpic del Tibet (CNOT) es van aplegar ahir davant de la seu del COI, on aquest organisme estava fent una reunió de la seva comissió executiva per preparar els Jocs de Pequín, per reclamar el reconeixement del seu Comitè Nacional Olímpic, i poder participar als Jocs.

'Justícia per al Tibet'
Entre els manifestants, que van suportar una forta pluja, hi havia el president del CNOT, Wangpo Tethong, i dos esportistes tibetans, el velocista Jigme Puenkang i el jugador de tenis taula Dominic Kelsang Erne. Els activistes portaven pancartes amb lemes com Justícia per al Tibet o Tibet lliure, i també una gran pancarta que representava el mur que els posa el COI per poder anar a uns Jocs Olímpics amb delegació pròpia. En el mur pintat hi havia la inscripció: "Portem el Tibet cap als Jocs del 2008".

Finalment, i per primera vegada, Wangpo Tethong va ser rebut per un funcionari oficial del COI. A la sortida de la reunió, el president del CNOT va mostrar la seva decepció: "El COI no accepta la nostra petició, i estem decebuts perquè els nostres atletes no podran participar als Jocs".

Repartits arreu del món
La delegació tibetana a Pequín hauria estat formada per una trentena d'atletes, tots ells refugiats tibetans repartits per tot el món, i cap vol competir sota bandera xinesa. Cal recordar que el Tibet està sota dominació xinesa des de l'any 1950. "Volem participar en els Jocs Olímpics i no ens considerem xinesos. El COI ha fet excepcions una vegada i una altra en el reconeixement de CONs", va dir Tethong, que va posar com a exemples Taiwan, Hong Kong i Palestina.

Tethong, però, no es desanima i va dir que seguiran buscant gent que els doni suport, i que confia que les normes que han fet els homes canviïn i que puguin participar a Londres 2012. Per la seva banda, el Comitè Organitzador dels Jocs de Pequín 2008 va fer un comunicat en què afirmava: "El Tibet forma part del territori xinès. La possibilitat que participi als Jocs de Pequín per separat no existeix".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.