Esports

El Barça només podrà cobrar un gran traspàs per Ronnie si el ven al gener

El debat sobre el futur del crac brasiler del FC Barcelona, Ronaldo de Assís, Ronaldinho, no descansa a l'entorn de l'entitat catalana, i més després de les seves dues suplències consecutives, fet que ha motivat, fins i tot, que el seu germà Roberto s'hagi desplaçat a la capital catalana per alinear-se al seu costat en l'enèsima crisi relacionada amb el sud-americà.

Però en aquesta ocasió, la causa Ronaldinho ha anat molt més enllà, a causa que mai com abans el davanter brasiler ha comptat amb tants detractors pel seu futbol, ni una pressió mediàtica on es viuen posicions enfrontades, amb informacions en les quals es parla de preus de traspàs, equips de destí i, com a novetat, el famós article 17 de la FIFA, de nova implantació després d'un acord amb el sindicat de futbolistes FIFPro.

L'article 17
Aquest article 17, pel que fa al futbol espanyol, deixa pràcticament en paper mullat les famoses clàusules de rescissió de contracte, ja que fixa el terme "període protegit", durant el qual el futbolista no pot trencar unilateralment la seva relació amb el seu equip, però sí després d'aquest espai de temps.

L'acord entre FIFA i FIFPro va establir que els futbolistes menors de 28 anys estiguessin obligats a respectar els tres primers anys del seu contracte amb el club, fet denominat "període protegit".

En el cas dels més grans de 28, es reduïa només a dos anys. És a dir, que un jugador pot rescindir la relació amb el seu club a partir del tercer any. De fet, el contracte llarg només vincula als clubs a complir-lo al peu de la lletra, no així als jugadors, gràcies a aquest nou enunciat en la reglamentació FIFA.
Malgrat que ja existeixen tres casos de jugadors que s'han acollit a aquest article per abandonar els seus clubs, amb els quals tenien una relació contractual encara no finalitzada (De Sanctis, Matuzalem i Webster), el món del futbol està a l'expectativa de la primera resolució que haurà d'adoptar el TAS o CAS (Tribunal del COI), després del qual es podria produir una revolució, com al seu dia va succeir amb la sentència Bosman.

D'entrada, ni jugador ni equip comprador poden ser penalitzats en el cas de que s'acullin a l'article 17, però tot queda a expenses de la primera resolució de TAS per conèixer quins paràmetres s'utilitzaran per a la compensació en la marxa d'un futbolista, si trenca el seu contracte fora del període protegit, ja que en cas contrari el club comprador pot ser sancionat amb dos anys sense poder fitxar.

El cas de Ronnie
En el cas de Ronaldinho, tan en voga en les últimes setmanes, la seva situació podria experimentar un canvi radical. Fitxat el 2003, la seva última renovació es va concretar el 2005. El jugador va signar una millora i una ampliació fins al 2010. Davant la possibilitat d'abandonar el Barça, els 150 milions d'euros de clàusula de rescissió de contracte no serien cap inconvenient, si s'acull a l'article 17.

Per aquest motiu, al Barcelona se li presenta un ventall de possibilitats de com resoldre l'assumpte Ronaldinho, si finalment el jugador no aconsegueix recuperar el seu millor moment futbolístic. La primera d'aquestes, si decideix traspassar-lo, hauria de produir-se en el període de fitxatges de gener. En aquest moment, el Barça encara podria exercir pressió amb la clàusula de rescissió del jugador i obtenir un bon traspàs.

Però aquesta situació no es contempla en cap cas per part del jugador. Un altre recurs que podria utilitzar el Barça és l'ampliació de contracte del jugador amb la finalitat d'iniciar un nou "període protegit" de dos anys i intentar un nou traspàs si és que el club català encara hi té interès.

En qualsevol cas, Ronaldinho té millor mà en aquesta partida que està jugant amb el Barça, i encara podria disposar de millors cartes a partir del gener amb la resolució del TAS. Mentrestant, el seu germà Roberto ha tornat avui a passejar-se entre els periodistes quan Ronnie s'entrenava amb els seus companys. Ningú dubta al Barça que el jugador té totes les de guanyar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.