El Brasil frena Messi

Lionel Messi no es va coronar. Tot i el seu notable protagonisme a la Copa Amèrica, l'estrella del Barça i d'Argentina es va veure frenat ahir pel Brasil a la gran final i, com la resta dels seus companys, va acabar golejat (3-0). La seleção, eficaç, amb un joc molt italià, doblant en faltes els argentins, amb la determinació dels campions, va aixecar el seu vuitè títol americà quan molt poca gent hi creia.

Dunga va aconseguir apagar l'efecte Messi i amb ell moltes esperances de l'albiceleste. Primer, situant una ombra -Mineiro- sobre el creador de joc argentí, Juan Román Riquelme, MVP del torneig i ahir sec en assistències, i després provocant dues i tres ajudes defensives quan l'atacant del Barcelona encarava la porteria. Messi va desequilibrar amb prou feines un parell de vegades -una va acabar amb un xut al pal de Riquelme-, però van ser moltes més les que va xocar contra la teranyina muntada pel qüestionat seleccionador brasiler.

Els esdeveniments van anar afavorint la tàctica de Dunga, que va veure com Baptista feia l'1-0 només començar amb un golàs per l'escaire i 4 minuts després Riquelme enviava un tir al pal. L'efectivitat del poderós davanter de l'Arsenal i la mica de sort per evitar ràpid l'empat van aconseguir desestabilitzar Argentina, incapaç de desbloquejar els mecanismes de contenció del Brasil. No va trobar-hi solucions.

La línia formada per Minerio, Elano i Josué i la bona connexió amb els centrals va ser inexpugnable per al rival, castigat a tocar del descans amb un gol en pròpia porteria a centrada d'Alves. El lateral del Sevilla, suplent d'inici, va rellevar el lesionat Elano i va ser clau per refermar la superioritat d'ahir del Brasil.

Quan Basile va voler reaccionar, possiblement ja era tard. Al minut 60 va canviar Verón i Cambiasso, sense pes en el partit, però no hi havia marxa enrere: la represa va ser un passeig canarinho, jugant a la contra com si ho hagués fet sempre, una mica argentinitzat i sentenciant -3-0 d'Alves- el seu quart títol de les últimes 5 edicions.