Salt endavant del Barça

Handbol

“He pensat: me’l tirarà pel mateix lloc que l’anterior”. Així describia Kasper, determinant, el seu segon penal aturat a Stefansson a un minut del final. La intuïció del danès, el joc psicològic contra l’especialista islandès, va acabar liquidant el Ciudad Real i donant al Barça una gran victòria –“per seguir vius”, va respirar Cadenas– a la Lliga. El Palau tornava a vibrar, a sentir-se proper a l’equip mentre a la llotja i a la pista es repartien abraçades, i això pot ser tan important com el nou panorama que ara s’obre a la classificació: només un punt separa el líder del bloc català, a una jornada d’acabar la primera volta.

El Barça acumulava quatre derrotes, dos empats i un únic triomf –inútil, a més– contra el Portland i el Ciudad Real en els set últims partits decisius de la Lliga i la Champions. Feia gairebé dos anys que el conjunt blaugrana sortia malparat d’aquestes cites crucials i ahir va fer un pas endavant. O potser un salt, obligat per no sentir-se inferior un any més i per no dir adéu al campionat. I ho va construir des de la defensa, un dels aspectes que tant li grinyolaven contra els rivals d’entitat.

“Darrere hem fet el millor partit de la temporada, sens dubte”, va indicar Cadenas. “Fins i tot per sobre del que podia pensar”, va afegir. Liderat per Nagy –“un mur”, el va definir el tècnic–, eix del sistema 6-0, acompanyat per Garabaya, Lozano i Noddesbo, el Barça va tancar la defensa amb sacrifici, contundència, ajudes i bon joc de cames. Nagy ja té 26 anys i sembla que està entrant en la maduresa per rendir a la rereguarda, com li va passar a Urdangarin, el seu il·lustre predecessor i ahir rere la banqueta del Barça.
El cas és que el Ciudad Real, i tot el seu repertori ofensiu, es va quedar en dos gols en els primers 17 minuts –9 sense marcar– i el Barça va gaudir de l’avantatge més ampli del matx (6-2). Els brillants laterals manxecs eren frenats així com la connexió al pivot, nul·la. Lesionat Uríos, el més desequilibrant del món, Laen va fer-se petit i el recurs de Rutenka va ser efectiu a mitges. Però la sequera visitant no va ser aprofitada pels locals, sense vies clares en l’atac estàtic i massa depenendents d’Iker Romero.

Quan no està encertat, com al primer temps, l’equip ho nota molt, i quan ho està, com a la represa –cinc gols seguits després de fer el 9-8 a tocar del descans, vuit en total–, neix l’Ikersistema. És el que va funcionar, però no el joc global que vol Cadenas. A ritme del basc i amb les defenses més descosides, es va arribar al 21-20, quan el lleonès va fer tornar Kasper a la pista. Ja de nota al primer temps, l’1 del Barça va salvar dos tirs de 6 metres i dos penals, tots dos pel mateix angle, replicats amb geni per firmar més que dos punts.