Esports

El Barça és l'equip de la Champions que més valor de mercat obté dels jugadors de casa amb diferència

Esports

El treball amb el planter no sempre és brillant, espectacular, ni mediàticament atractiu, però acostuma a ser rendible a mitjà i llarg termini, i el Barça n'és actualment la prova més clara en el context del futbol europeu. Dels 32 equips que juguen la Lliga de Campions, el Barça no només és el que més jugadors del planter té a l'equip titular i a la plantilla, sinó que, a més, aquest grup de jugadors és el que més valor de mercat aporta a la plantilla, molt per sobre de la resta dels clubs europeus d'elit.

El 22 de juny passat l'AVUI publicava un informe que desvelava el protagonisme de la La Masia al futbol europeu, partint de la seva aportació en nombre de jugadors als clubs de la Golden League -una lliga imaginària dels equips de nivell esportiu i econòmic més alt d'Europa-. El Barça era, amb 13 jugadors, el primer productor, i rellevava l'escola de l'Ajax i se situava per davant del Reial Madrid i el Manchester.

Alguns d'aquests jugadors, com ara Cesc, Reina, Giovanni o Crosas, juguen en altres equips, però l'equip blaugrana manté a les seves files un grup de jugadors fets a casa que provoca l'enveja de tota Europa, no només per la seva aportació futbolística, sinó també pel valor econòmic que aporten a la plantilla.

Només així s'explica que el Barça no estigui entre els quatre equips que més han invertit en fitxar jugadors les cinc últimes temporades i en canvi aconsegueixi tenir la plantilla més valuosa de tota la Lliga de Campions (392 milions) segons diversos estudis especialitzats als quals ha tingut accés l'AVUI i en els quals es va basar el prestigiós banc suís UBS per valorar les plantilles de les seleccions en la passada Eurocopa.

Segons aquest informe, els jugadors del planter blaugrana representen el 47% del valor de tota la plantilla, amb un valor de mercat de 183 milions (vegeu gràfic) que quasi duplica el valor dels jugadors del planter del Reial Madrid (94 milions), el segon classificat, i deixa molt enrere el Roma (79) Liverpool (63) i a anys llum de Manchester (35), Chelsea (34) o Arsenal (9).

Pes econòmic i esportiu
La valoració econòmica és conseqüència directa del valor futbolístic de jugadors com Messi -aspirant a pilota d'or-, Xavi -millor jugador de l'Eurocopa-, Iniesta i Puyol -també campions d'Europa-, a més de Víctor Valdés i Bojan Krkic. I mentre aquests tenen el protagonisme, ja tenen altres jugadors com Víctor Sánchez, Pedro i Jeffren trucant a la porta de l'equip de Josep Guardiola.

El Chelsea té la segona plantilla més valorada, a només 2 milions del Barça, però la gran diferència és que el club d'Abramóvitx ha hagut de fer una despesa neta de 279 milions d'euros en fitxatges (compres/vendes) des de la campanya 2003-2004, cosa que suposa el 71,5% de la capitalització de la seva plantilla.

El capità John Terry és l'únic jugador del planter blue. L'altre vaixell insígnia de l'equip, Lampard, va arribar procedent del West Ham i el Chelsea va haver de pagar 16 milions quan el va fitxar el 2001.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.