El Barça goleja a Lisboa i s'assegura l'avantatjós primer lloc del grup

CLICA AQUÍ SI VOLS VEURE LA RETRANSMISSIÓ DEL PARTIT BARÇA 'MINUT A MINUT'

Missió complerta. El Barça va agafar bitllet europeu de primera ahir a Lisboa al golejar l’Sporting (2-5) i deixar resolt el seu grup. A una jornada del final, ja intrascendent, l’equip català s’ha assegurat la tornada dels vuitens al Camp Nou i probablement un rival assequible, malgrat que una mena de lapsus general posés contra les cordes durant uns instants les seves aspiracions. No va passar d’aquí i si fos pel Barça ja es podria fer el sorteig.

A Lisboa, Guardiola va demostrar un gran coneixement del rival i va calibrar encertadament el risc que existia, poc vist en perspectiva. Per això es va permetre deixar Puyol i Touré a Barcelona, Eto’o a la banqueta i substituir Messi i Xavi a la segona part. El Barça s’hi jugava una part important del seu futur europeu, però l’Sporting va semblar donar-li la raó al de Santpedor.
En dies com ahir s’observa la seguretat de Guardiola i la gestió per ara gairebé perfecte de les rotacions. Poques lesions, creixement de diversos jugadors i resultats indiscutibles. Tot i que hi pugui haver moments d’incertesa imprevistos com ahir, quan amb 0-3 en un minut i mig els lusitans van fer dos gols i van tensar el partit. De fet, l’intent de remuntada va néixer d’unes mans de Márquez que no eren i que Veloso va convertir en una falta directa a la xarxa. El 2-3, de Liedson definint per baix, també va agafar el central mexicà pel mig, al mesurar malament un salt.

Quedaven encara 25 minuts i segurament la messidependència –Messi acabava de ser rellevat– va sobrevolar el José Alvalade. Finalment, un ensurt anecdòtic davant la poca consistència dels locals, espumosos tan a l’hora de voler imposar la seva qualitat com quan pretenien mossegar. Ni carn ni peix. Ni prou tècnics ni prou agressius. I així, a mig camí, el Barça va dominar a plaer la primera meitat i superat el sotrac a la segona va fer el mateix. Un minut després del 2-3, Caneira va rebutjar en pròpia porteria davant la pressió de Pedro (2-4) i Bojan va sentenciar amb el cinquè, de penal brut provocat per ell mateix.
Un d’aquells partits còmodes, en que el rival sobrevalora les seves possibilitats i un plantejament a priori valent es converteix en un regal. A remolc, els marcatges sobre el migcamp del Barça eren a distància i en aquestes condicions Xavi tocava, obria i remenava. I això ho fa millor que ningú. L’Sporting corria i els barcelonistes triangulaven bé. Comparat amb els contraris que es troben a la Lliga, fàcil.

Xavi va avisar amb un xut al travesser i Messi, a la segona incursió, va centrar a porteria buida a Henry. Gol marca de la casa. Com tantes altres vegades, l’argentí va tornar a avançar-se la pilota quan el defensor aparentava tenir guanyada la posició. El 0-2 va ser en pròpia porteria de Polga arran d’un rebot sobre Guddy. L’islandès no va desentonar, com tampoc Busquets ni Hleb, amb més presència en atac.

A la represa, Messi va clavar el 0-3 en una acció de murri amb Alves, servint ràpid una falta. Va ser aleshores quan tot es podia haver complicat, però el Barça va matar immediatament la incertesa pel partit i pel primer lloc.