A l’alçada de l’escenari

Lliga de Campions

El 1979, el Barça va disputar a Basilea un dels partits més emocionants i emotius de la seva història. Gairebé 30 anys després, el conjunt blaugrana va tornar al St. Jakob-Park, on va viure un dels partits més plàcids que se li recorden. Aquest cop no hi havia cap títol en joc, però el matx es recordarà per la golejada que els blaugranes, ahir de groc, van clavar al campió suís, la més gran del Barça a domicili a l’era Champions. Un 0-5 que deixa la classificació quasi sentenciada i amb el primer lloc de grup molt ben encarat.

Comparteixen colors i noms de llegenda, però Basilea i Barça s’assemblen molt poc si es parla estrictament de futbol. Els de Guardiola van materialitzar la seva superioritat i ja poden centrar-se en la Lliga. Guanyant el Basilea al Camp Nou, l’accés a les rondes decisives, amb rivals de veritat, ja serà un fet. Amb tot, ser l’únic equip del torneig amb nou punts en tres jornades és ben meritori.

Tot va sortir rodó. Guardiola havia demanat confiança zero als seus homes, i si l’entrenador del Barça hagués escrit un guió previ del partit, la seva plasmació al camp hauria sigut exactament el que es va veure. El Barça volia sentenciar per la via ràpida i així ho va fer. Tres gols que haurien pogut ser sis o set en un primer temps de superioritat notable davant un Basilea indigne de la Lliga de Campions.

El tècnic de Santpedor va estrenar una tripleta ofensiva amb Hleb, Bojan i Messi, i l’argentí va ser l’encarregat d’obrir el marcador amb un toc subtil després de guanyar l’esquena a la defensa i aprofitar una assistència d’Alves a l’estil Laudrup.

Corria tot just el minut tres de partit i el gol va caure com una galleda d’aigua freda per al públic local i un conjunt, el de Gross, que va confirmar el que ja sabia, que no tenia res a fer davant un Barça enratxat.

Amb molts espais, contra un rival partit en dos i que va tardar 25 minuts a fer la primera falta, el Barça va ampliar la renda com i quan van voler. En una acció similar a la del primer gol, Xavi va connectar amb Sergio Busquets, i el de Badia, amb un suau toc amb l’esquerra, va superar la sortida del porter Costanzo, tot un amic, per estrenar-se com a golejador amb el primer equip.

A partir d’aquí va aparèixer Bojan. El jove jugador de Linyola, molt actiu i per primer cop titular, va fer el tercer amb un xut llunyà, fent fàcil el que semblava l’opció més difícil, però va perdonar el quart en dues claríssimes ocasions abans del descans.

El Basilea estava trencat, però si estrepitós va ser el primer temps, l’inici del segon es pot considerar dramàtic. Tres minuts va necessitar el Barça per fer el quart –obra de Bojan, que va definir magistralment un ràpid contraatac i a punt va estar de tornar a marcar de gran vaselina– i el cinquè, signat per Xavi des de la frontal. A partir d’aquí, a deixar córrer els minuts i esperar una prova més exigent.