Esports

La Federació Espanyola de Bowling denuncia la Catalana per danys i perjudicis

Afirma la dita castellana que “el perro del hortelano ni come ni deja comer”. Es podria adaptar per explicar que el bowling espanyol ni fa strikes ni vol deixar que en faci el bowling català. Després de rebre quatre clatellades a nivell internacional, dues en l’àmbit federatiu i dues en el jurídic, i constatar que té perduda la batalla contra el reconeixement oficial internacional de la Federació Catalana de Bitlles i Bowling (FCBB), ara la Febolos, que és com s’anomena la federació espanyola d’aquesta modalitat, ha presentat una denúncia davant la justícia ordinària espanyola per danys morals i perjudicis econòmics. El motiu és que la FCBB ha organitzat dues competicions internacionals sense comunicar-l’hi ni demanar-li permís.

El bowling és actualment la batalla més important de la internacionalització de l’esport català. Inversament proporcional al pes d’aquest esport, és cert. Però és que es tracta d’un precedent clau: la FCBB ha estat la primera federació catalana admesa a la internacional (FIQ, Féderation Internationale des Quilleurs) tot i ser-ne membre també una federació espanyola.
La Febolos no hi va poder fer res. Ni per aturar l’admissió, ni per fer prosperar la denúncia davant el board –comitè executiu– de la FIQ, ni per fer prosperar la denúncia davant el Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS) ni per fer-ne prosperar una quarta, aquest cop davant el Tribunal Federal de Suïssa fa un mes.

La Febolos estava per desistir, i de fet s’havia retirat de qualsevol competició internacional per no coincidir-hi amb una selecció catalana. Però la pressió del Consell Superior d’Esports (CSD) ha pogut més. Abans fins i tot que resolgués la justícia suïssa ja s’estava preparant aquesta denúncia, presentada al jutjat de primera instància número 28 de Barcelona. El voluminós document, de 70 pàgines i amb quasi tres quilos de documentació annexa, acaba sol·licitant 300.000 euros per danys i perjudicis. La base és la llei estatal de l’esport, que explicita que qualsevol competició internacional en territori estatal ha de tenir el plàcet de la federació espanyola corresponent, i que una selecció espanyola no es pot enfrontar a una d’“autonòmica”. Les competicions que apareixen a la denúncia són el V (sí, cinquena edició) Woman Masters, el XXX (sí, trentè) Trofeu Ciutat de Barcelona i la Copa Federació, en la qual no podien participar ni Espanya ni Catalunya com a tals perquè és un torneig que enfronta Amèrica, Europa i Àsia. La Febolos demana 200.000 euros.

Un cas jutjat
I demana 100.000 euros més, també per danys i perjudicis, perquè Catalunya va participar a l’última Copa d’Europa, a Alemanya, i això va impedir que hi participés Espanya, per no enfrontar-s’hi. Joan Ricart, president de la FCBB, explica a l’AVUI que “la realitat és que no s’hi havien inscrit per error”.

És destacable que la denúncia no només és contra la FCBB, sinó també contra la Federació Europea, que és l’àmbit de dos dels campionats que va organitzar la catalana, per “haver incomplert la llei espanyola”.

Joan Ricart, president de la FCBB, que ja ahir es va reunir durant una hora i mitja al Consell Català de l’Esport, va indicar a aquest diari: “La denúncia ens pot fer mal si guanyen, no ja pels diners, sinó perquè en ser executiva hauríem de deixar d’organitzar competicions”. “Ara: seguiríem competint fora, no ens ho poden prohibir”, va afegir Ricart.

La defensa, que té 20 dies hàbils per presentar el plec d’al·legacions, es basarà en el fet que la llibertat de moviments de la federació catalana, com a entitat privada, és un cas jutjat fins i tot a nivell internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.