Esports

McLaren ho pagarà tot

La FIA troba l’escuderia anglesa culpable d’espionatge i la sanciona amb 72 milions d’euros de multa i els punts del Mundial de marques

L’escuderia McLaren-Mercedes pagarà tots els plats trencats i els seus pilots, Fernando Alonso i Lewis Hamilton, se salvaran pels pèls. Aquesta és la conclusió de la sentència per l’escàndol d’espionatge que ha sacsejat aquest 2007 el món de la Fórmula 1. El consell mundial de la Federació Internacional d’Automobilisme (FIA), reunit a París durant 12 hores, va declarar ahir culpable l’equip de Ron Denis de tenir i utilitzar documentació confidencial de Ferrari i el va sentenciar a la pèrdua de tots els punts sumats al Mundial de constructors (McLaren era líder amb 166 punts) i a pagar una multa rècord de 100 milions de dòlars (uns 72 milions d’euros), que es descomptarà del total que li toca a l’equip anglès del pastís dels drets televisius.

Més encara, perquè la sanció inclou una amenaça per a la temporada que ve. En el comunicat fet públic ahir al vespre –pendent de confirmació de detalls avui en roda de premsa– la FIA afegeix que es mirarà amb lupa els monoplaces de McLaren per al 2008, i si descobreix el mínim indici d’ús d’informació de Ferrari l’equip també serà sancionat per al pròxim Mundial.

El càstig és exemplar per la xifra a pagar, però bàsicament és econòmic. Sobre la taula de la FIA hi havia la possibilitat d’excloure l’escuderia McLaren i els seus pilots pel que queda d’any i el pròxim, però aquesta mesura va acabar sent descartada –a l’últim instant, segons diverses fonts– perquè es podia posar en perill la gallina dels ous d’or, l’espectacle esportiu i televisiu que ara és el frec a frec entre Alonso i Hamilton.

Rectificació a Dennis
A més, i això també ha estat decisiu, calia pagar d’alguna manera la col·laboració dels dos pilots en la investigació de la FIA, tant per les declaracions com per l’aportació d’Alonso dels famosos correus intercanviats amb Pedro de la Rosa.

La cautela va presidir la reacció de McLaren. En roda de premsa en un hotel de París, Ron Denis va explicar que “toca esperar a demà per rebre el text de la sentència i estudiar el recurs; ara, la clau era si McLaren havia utilitzat les dades, i no ha estat provat”. Poc després, McLaren desmentia Dennis en un comunicat: no hi haurà recurs per no fer perillar la immunitat dels pilots.

Des de Spa, Ferrari emetia un comunicat en què es congratula que “la veritat hagi vist la llum” i considera “clarament demostrat” que McLaren és culpable d’espionatge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.