Esports

El reconeixement internacional de l'esport català dóna un nou pas

La Federació Internacional de Bowling refusa el recurs espanyol i manté la Catalana com a membre de ple dret

L’esport català va aconseguir dimarts a la nit una fita sense precedents en la cursa de llarga distància que és el procés de reconeixement internacional. La Federació Internacional de Bowling (FIQ: Fédération Internationale des Quilleurs) va refusar el recurs de protesta presentat per la Federació Espanyola (Febolos) contra l’admissió com a membre de ple dret de la Federació Catalana (FCBB), que veu refermat així el reconeixement aconseguit el passat 30 d’agost al congrés de la FIQ celebrat a Monterrey (Mèxic).

Es tracta del pas definitiu, dins la jurisdicció del bowling, de l’important precedent jurídic que està establint l’esport català. Després d’un procés de dos anys, la FCBB va trencar a Monterrey (vegeu AVUI del 3 de setembre) una barrera fins ara infranquejable: que una federació catalana fos admesa en una federació internacional de la qual ja fos membre la corresponent federació espanyola. I amb un afegit, en aquest cas: la FIQ està reconeguda pel COI, encara que no estigui dins del programa dels Jocs.

Passat Monterrey, quedava per veure la reacció de la Febolos, guiada pel govern central a través del Consell Superior d’Esports (CSD). I la cita era dimarts, no més a prop que Monterrey: a Sant Petersburg, a 2.835 km de Barcelona. Aprofitant la disputa de la Copa del Món, s’hi reunia el presídium, el comitè executiu de la FIQ, i s’hi havia de discutir, entre altres, la petició de revocació de l’admissió catalana, presentada per la Febolos.

El canvi de presidència
Hi havia una certa intranquil·litat a la Federació Catalana. El desplegament de pressions per part de la delegació espanyola, com d’habitud, havia estat considerable. A més, la presidència de la FIQ ha canviat des de l’admissió de Catalunya. La primera cadira ja no l’ocupa el filipí Steve Hontiveros, sinó la singapuresa Jessie Phua, la primera dona que presideix la FIQ; faltava saber si mantindria la fermesa del predecessor.

I sí. Tot i la insistència espanyola, el presídium, reunit a l’Hotel Park Inn Pulkovaskaia, va decidir refusar per unanimitat la revocació i mantenir Catalunya com a membre en les modalitats de Tenpin i Ninepin (Espanya només és membre de Tenpin). Per tant, Joan Ricart, president de la FCBB, es manté com a nou vicepresident primer de la FIQ.

Cal destacar el fet que el refús a la protesta espanyola fos per unanimitat. El presídium era plenament conscient que la Febolos i el CSD no es quedaran de braços plegats i immediatament aniran a presentar recurs al Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS), a Lausana. La polèmica, per tant, sortirà de l’àmbit del bowling, i en la cursa de la FIQ per acabar apareixent al programa dels Jocs Olímpics, això no és el més indicat. Tot i així, el presídium va mantenir posicions. La clau, l’article 4.2 dels estatuts: una decisió del ple del congrés només la revoca el mateix congrés.

En aquest sentit, si la Febolos no anés al TAS –o si l’organisme jurídic no admetés el seu raonament– hauria d’esperar-se dos anys, fins al pròxim congrés de la FIQ (2009 a Austràlia) per tornar a plantejar l’expulsió catalana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.