Esports

Rotacions per sumar esforços

Lliga BBVA

Hi ha una ortodòxia al món del futbol que defensa com a fórmula ideal de funcionament d’un equip que sempre han de jugar els millors o en el seu defecte els que millor estan, principi que acaba generant un onze titular fix que la gent s’aprèn de memòria. El Barça de Guardiola no és pas el primer exemple d’heterodòxia en aquest sentit, però sí un exemple paradigmàtic, ja que en quatre mesos tots els jugadors han estat titulars almenys un partit i 20 dels 23 ho han estat en cinc o més partits, cosa que no ha impedit a l’equip blaugrana destacar en les tres competicions que disputa (Lliga, Champions i Copa).

Fins i tot amb resultats positius, les rotacions i l’aparició dels teòrics suplents a l’equip titular per decisió tècnica continuen generant sorpresa i polèmica, com es va demostrar dilluns passat quan Guardiola va prescindir d’homes com Puyol, Eto’o, Márquez, Xavi, Henry i Abidal al partit de Copa al Vicente Calderón i només va mantenir a l’equip titular un dels onze jugadors (Touré) que havien jugat tres dies abans contra el Mallorca a la Lliga.

La maniobra pot ser atípica, però no suïcida, perquè Guardiola ha refusat des del principi tenir 11 titulars fixos i ha aconseguit tenir almenys 16 o 17 titulars habituals i un total de 20 que no són del tot estranys a l’equip inicial, com a part d’una estratègia que té objectius físics, però també de cohesió i motivació de grup.

Guardiola, com altres entrenadors d’equips importants que competeixen en tres o més competicions, podria fer un onze ideal en funció del nivell dels seus jugadors, però cap onze titular aguanta mitjanes d’entre 50 i 60 partits per temporada (més els partits de seleccions) sense baixar el rendiment o patir lesions.

Menys partit, més treball
Les rotacions són una fórmula per mantenir un nivell alt de frescor física i mental un partit rere l’altre, però també són una eina per planificar millor la preparació dels jugadors. El Barça jugarà dos partits per setmana tot el gener i febrer i això vol dir pocs entrenaments físics, sobretot per als que més juguen, i arribar a la primavera –la fase decisiva per als títols– amb les piles mig descarregades.

En aquest sentit, la previsió del cos tècnic blaugrana és que rotacions com les dels partits amb el Mallorca i Atlètic es repetiran força sovint, però no tant per descansar, sinó per treballar més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La quarta corba frustra les opcions d’Àlex Palou a Iowa

Girona
 

El cel només el tocarà un

Barcelona
 
 

Fronteres a cop de pedal

 
Carles Planchart
MEMBRE DEL COS TÈCNIC DE PEP GUARDIOLA AL MANCHESTER CITY I EX SEGON ENTRENADOR DEL GIRONA

“En Pep educa els jugadors, fan un màster”

ARBÚCIES
 

Final intergeneracional

BARCELONA / LONDRES
 

“Qui cometi menys errors guanyarà”

barcelona
 

Messi, una llegenda infinita

Barcelona