Esports

El Barça viatja avui a Kazan per aclimatar-se al fred sota zero que esa trobarà dimecres

El neguit per la classificació de la Champions i per l’últim cop a Pamplona estaran latents a l'expedició blaugrana

“Esperem que Déu escolti les nostres pregàries”, va avançar el religiós tècnic del Rubín Kazan, Kurban Berdiev, la nit abans d’assaltar el Camp Nou. Amb el seu irrenunciable rosari musulmà a la mà i el triomf sobre el Barça a la butxaca (1-2), l’entrenador del campió rus s’ha guanyat molta ascendència sobre els seus paisans del Tatarstan. Allà molts són els que ara li demanen que preguin per ells. La seva fe, la seva aurèola de Tècnic Miracle –va camí de fer bicampió de Lliga un club que fa tot just set anys que ha ascendit a Primera– li han fet guanyar un poder quasi místic en aquella zona desconeguda a 700 quilòmetres a l’est de Moscou. En aquelles latituds tothom li demana una nova victòria sobre el Barça, i Berdiev somriu mirant el cel. “Ha de nevar, com més millor. Tant de bo les temperatures siguin com més sota zero millor”, reafirma el central del Rubín, César Navas, que resumeix per a l’AVUI les ànsies de complicar de nou la vida al màxim al Barcelona que té el líder rus.

Pregàries amb un rosari musulmà a la mà, resos a la Verge de les Neus, invocacions al Lleopard de les Neus, símbol tradicional dels tàrtars. Tot s’hi val per vehicular el desig que el Barça noti el més durament possible el cru fred rus, que senti calfreds de Champions, que li tremolin les cames, que perdi per moments tacte i precisió als peus, que se li congelin les opcions d’accedir als vuitens de final. “Volem molt de fred, perquè el Barça se senti més incòmode. Nosaltres ja estem prou acostumats a portar guants i escalfadors”, subratlla Navas.

Per començar a adaptar-se al fred –prou glaçat es va quedar ja a Pamplona amb l’empat al descompte per un autogol de Piqué (1-1) que li ha reduït fins a un punt l’avantatge en el liderat de la Lliga– el Barça viatjarà aquest migdia a Kazan. Serà un dels desplaçaments més complicats dels últims anys. Cinc hores i mitja de vol amb un equipatge més pesat que de costum: anoracs, gorres, guants, escalfadors, mitjons gruixuts... Tot just aterrar, una nit tancada i un fred cru rebran el Barça.

No hi haurà temps ni esma per entrenar avui mateix a Rússia, ja que l’expedició blaugrana hi arribarà cap a les 20.30 hores (horari local; 18.30, a Catalunya). La previsió meteorològica marca temperatures entre un i vuit graus negatius i neu a Kazan, així que abans de volar, encara que sigui a força de matinar una mica més, Pep Guardiola ha ordenat que l’equip s’entreni lleument a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí.

Ja a Rússia (la temperatura de dimecres, dia del partit, oscil·larà entre els -2 i -6 graus centígrads i també es pronostica nevada), els preparadors del Barça entenen que la termoregulació del cos al fred és més fàcil que a la calor i no afecta tant al rendiment, però avisen que els jugadors igualment s’han d’hidratar molt. La disminució de la sensació de set quan es juga amb fred pot portar els futbolistes a un baix consum de líquids que sí que en condicionarien el rendiment.

També amoïna a Guardiola la dimensió desconeguda que representa viatjar a Kazan. “No sabem què ens hi trobarem”, ja ha advertit. “El camp té calefacció sota la gespa i també s’hi extenen mantes tèrmiques perquè no agafi gel”, relativitza Navas, que elogia l’organització del Rubín. “Tenim una ciutat esportiva molt gran, que ni en somnis tindrien equips de la Lliga espanyola. A Rússia, seríem com l’Atlètic de Madrid o el Sevilla”, analitza. Tres camps de gespa natural, un d’artificial, un hotel perquè els jugadors mengin, sopin i passin nits de concentració. Aquesta és part de la infraestructura del club. “Kazan està invertint molt en esports”, remarca Navas, mentre adverteix que fa dos anys a la ciutat pràcticament no hi havia ni centres comercials. “Poca vida es pot fer a la ciutat. Algun restaurant sí, però ni tan sols puc anar encara al cine, perquè tot està en rus. I tots els cartells de la ciutat són en lletres ciríl·liques”, avisa.

Problema de gol

Només que entengui per on agafar el camí del gol ja en tindrà prou el Barça. Que no és poc davant la necessitat de rescabalar-se de la recent derrota europea al Camp Nou i davant la certa manca de fluïdesa ofensiva: zero gols a Milà i a Mestalla, un de sol contra el Xakthar, Almeria, Rubín, Osasuna... El Barça es prova a sí mateix en l’inici del seu hivern.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.