Esports

"Guardiola deu molt a Rijkaard"

Entrevista a José Edmílson, jugador del Saragossa

El finíssim mig centre brasiler ha tornat a la lliga per salvar el Saragossa, que flirteja amb el descens. S'enfrontarà amb el Barça, l'equip amb què va aconseguir dues lligues i una Champions. La seva vida com a blaugrana va quedar marcada per l'afer de l'ovella negra, una denúncia que va simbolitzar l'avantsala de la fi de l'era de Rijkaard. Ell diu que va ser només un problema de falta de vocabulari. Avui mira amb orgull la seva etapa al club català, reivindica el llegat de Rijkaard sense treure mèrits a Guardiola.

Què tal va aquest repte inesperat al Saragossa?
Molt bé. Content d'haver tornat a la lliga, que està interessant, amb Barça i Madrid molt forts.

Interessant i també intensa en la zona baixa, d'on vol sortir vostè i el seu equip?
Hi ha molts equips ficats a baix, molta lluita. No serà fàcil, però em trobo bé físicament per
ajudar l'equip.

L'entrenador Gay diu que vostè aporta experiència a l'equip...
L'equip en general ha anat millorant a partir dels canvis que ha fet el club. L'arribada de Gay, de Suazo, d'un parell més de reforços, sumats al canvi tàctic que s'ha fet, ha donat solidesa a l'equip.

Amb vostè defensen millor?
Jo aporto la meva experiència. Però és una cosa d'equip. La seguretat defensiva ens ha donat tranquil·litat per anar sumar punts i assolir la salvació.

Ha signat per una altra temporada. La complirà?
M'agradaria molt poder-me quedar a Saragossa la temporada vinent. La meva família està molt bé aquí, jo m'hi sento bé i m'agradaria començar de zero la pròxima temporada, a primera, buscant col·locar el Saragossa a Europa.

La magra experiència al Vila-real semblava que seria l'última en la lliga?
Jo també ho pensava. Estava gairebé segur que no tornaria. Però ara sóc aquí. Era un repte diferent: abans només lluitava per ser campió. El Saragossa m'ha convocat perquè ajudi l'equip a mantenir la categoria.

Un any més a La Romareda i ho deixa?
Tinc molt futbol dins meu, encara. A més, no sóc de plantejar-me el futur tan a llarg termini. Ara estic bé, el cos em respon i el Saragossa m'ha acollit molt bé. Estic encantat.

Diumenge, el Barça. Com ha vist la recuperació portada a terme per Guardiola?
Ningú no s'ho esperava. D'una banda, hi havia molta feina al davant. S'havia acabat un cicle. Pep ha demostrat capacitat. Però deu molt a Rijkaard. Frank li va deixar una base que va ser fonamental per forjar el Barça de les sis copes.

Com analitzaria el llegat de Frank Rijkaard?
La manera com va portar el creixement de Messi; l'evolució que van experimentar molts jugadors com ara Puyol, Xavi, Iniesta, homes clau al Barça de Guardiola.

Un dels mèrits de Guardiola és haver ressuscitat un equip deprimit...
Sense dubte. No hem d'oblidar que en el club molta gent es preguntava: ‘I ara, què?', perquè la missió de revifar la plantilla era difícil.

Un cicle acaba, un altre neix...
Rijkaard tenia cinc anys de banqueta al darrere. Aquestes coses passen sempre en futbol. El seu moment al Barça s'havia acabat. El d'ell i el de molts jugadors. De vegades la necessitat de renovació es torna imparable.

Quins canvis concrets veu?
La incorporació d'Alves ha estat clau. Un lateral de tan nivell enriqueix molt el joc de qualsevol equip. I el nivell de Touré. Està molt millor físicament i s'ha acostumat a fer grans partits.

Li fa ràbia que el seu pas pel Barça hagi quedat marcat per l'afer de l'ovella negra?
Sap greu. No vaig tenir mala intenció. Em va faltar vocabulari. El missatge que volia donar era que el futbol era molt més del que el Barça estava fent llavors. Per lesions no vaig poder jugar gaire amb el Barça, però quan ho vaig fer vaig col·laborar a guanyar molts títols. Em queda amb la imatge guanyadora que vaig deixar tant a l'Olympique de Lió com al Barça.

Creia que el Lió eliminaria el Madrid?
La veritat, no. Jo vaig formar part d'un Lió que tenia molt més recursos que aquest. Ara mateix, és un equip que està molt just d'efectius per estar on està. Va fer una gran segona meitat.

Què faran diumenge per aturar el Barça?
Personalment, me'l prenc com un privilegi. Poder dir que t'has enfrontat a un equip històric com és aquest Barça és una sort. Als joves de l'equip els dic que ho aprofitin.

No oposaran resistència?
I tant. El que té de bo jugar contra el Barça també és això, el futbol que proposa. Saps que t'atacarà, que buscarà fer-te mal per les bandes. Haurem de treballar molt en defensa, no perdre l'ordre i aprofitar les ocasions que es presentin.

Diuen que no és el mateix Barça de l'any passat...
No es poden comparar equips de temporades diferents. Les circumstàncies són diferents, les ratxes canvien els equips, el factor sorpresa s'acaba d'un any per l'altre.

Guardiola fa menys canvis, com si confiés en un grup molt reduït.
Ara n'he vist alguns de cansats. A més, els jugadors tenen el seu moment, són persones. Però crec que un cop el Barça passi aquest tram de temporada, enfilarà cap als títols.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.