2-0: el Barça pressiona el Madrid

Ibrahimovic desencalla un mal partit dels blaugranes, que superen l'Osasuna i obliguen els blancs a vèncer avui al camp del Getafe

La cursa de la Lliga continua i el Barça manté el ritme i la pressió. No ha tingut un bon dia davant l'Osasuna, no ha jugat bé, especialment a la primera part, però s'ha tret de sobre un d'aquests típics partits trampa marcant dos gols (2-0), sumant els tres punts i distanciant a la classificació el Reial Madrid, que avui està obligat a guanyar al camp del Getafe per conservar el liderat.

Aquest cop no ha decidit Messi. Aquest cop ni tan sols ha marcat, després d'haver fet 9 dels últims 10 gols de l'equip a la Lliga. Davant l'Osasuna, el gol decisiu, el que ha obert la llauna i ha encarrilat la victòria l'ha fet Ibrahimovic. Ja tocava. Diumenge passat va trencar la seva sequera de penal i per graciosa concessió de Messi en la golejada a la Romareda (2-4), però aquest cop ha fet el gol clau, el primer, un gol de 9, un gol que dóna punts, a 18 minuts del final i desencallant un partit que se li havia travessat, i molt, al seu equip.

No ho semblava. El Barça prometia un partit sense reserves, en la línia dels últims disputats a Saragossa o davant l'Stuttgart. Guardiola no es va deixar res a la banqueta i va fer sortir el millor onze possible, amb Messi, sense rotacions, però l'equip blaugrana no va donar senyals de vida durant tota la primera part. Guardiola va provar una variació tàctica, amb Ibra i Henry sols al davant, però l'equip va sortir empanat, descol·locat, descoordinat, i el seu joc es va perdre sempre en la imprecisió, les decisions equivocades i la discontinuïtat.

Va semblar més el Barça contemporitzador i erràtic de la primera part contra el València o el del partit d'anada contra l'Stuttgart, i davant d'això l'Osasuna en va tenir prou d'estar despert i ben col·locat per tenir la pilota molts més minuts dels que es preveia i fins i tot per tenir la millor ocasió de gol de la primera meitat, al minut 4, desbaratada per Víctor Valdés, que un cop més va salvar el seu equip d'una situació més compromesa.

També Ibra va tenir una ocasió només començar i Henry una altra al quart d'hora de partit, totes dues salvades per Ricardo, però va ser tan poc, tan raquític el balanç i tan desconcertant el joc de l'equip, que el final de la primera part ha estat una bona notícia, amb l'esperança que els minuts de descans servissin perquè Guardiola posés en ordre les idees i les intencions dels seus homes de cara a la segona part.

Després del descans va sortir Pedro, però tot l'equip va pujar un graó en intensitat, en pressió i en decisió, cosa que li va permetre fer-se l'amo de la pilota i tancar l'Osasuna a la seva parcel·la. Però no va ser fins a la sortida de Keita per Busquets que el Barça va adquirir també el punt de dinamisme i de verticalitat que li faltava per convertir la possessió en desequilibri per a l'ordenada defensa navarresa.

Després d'un parell d'avisos de Messi i Touré i una rematada de cap de Keita que va salvar Ricardo, va arribar moment decisiu del partit. Una jugada per l'esquerra projectada per Iniesta, amb assistència de Maxwell des de la cuina i rematada d'Ibrahimovic a l'àrea petita. Un gran gol col·lectiu, el catorzè del suec a la Lliga, que va completar Bojan (el tercer canvi) a dos minuts del final, rematant una altra assistència des de l'esquerra d'Iniesta.

El Barça volia els tres punts i també volia gols, que poden ser importants de cara al liderat. Messi n'hauria pogut afegir un tercer, però aquest cop no ha tingut sort i la seva rematada s'ha estavellat al pal. En tot cas, el joc del Barça i el de l'Osasuna no mereixien tanta diferència.

Fitxa tècnica:
Barcelona: Valdés; Alves, Puyol, Milito, Maxwell; Iniesta, Busquets (Keita, min. 69), Touré Yaya; Messi, Ibrahimovic (Bojan, min. 74) i Henry (Pedro, min. 46).
Osasuna: Ricardo; Azpilicueta, Miguel Flaño, Josetxo, Monreal; Puñal, Nekounam (Calleja, min. 78); Juanfran (Rúper, min. 78), Vadocz, Camuñas; i Masoud (Galán, min. 85).
Gols: 1-0, min. 73: Ibrahimovic. 2-0, min. 89: Bojan.
Àrbitre: Velasco Carballo, del comitè madrileny. Targetes a Busquets (min. 39), Puñal (min. 46), Iniesta (min. 50), Alves (min. 70), Josetxo (min. 76) i Messi (min. 85).
Camp: Camp Nou. 70.645 espectadors.