Esports

El Barça amb versió trident derrota el Depor al Camp Nou (2 a 1)

El Barça juga de blaugrana i el Deportivo de vermell, com si fos l'Osasuna. El Madrid, abans de l'inici del partit, és a 7 punts del Barça. El partit es presenta en un ambient d'optimisme pels precedents del Barça al seu camp. Bojan ja no és a l'onze inicial, i hi tornen Eto'o -lesionat al Gamper- i Ronaldinho.

Primer minut: el Barça té la bola al seu camp, el Depor intenta pressionar bastant amunt. Inici amb protagonisme per la línia defensiva blaugrana, que no troba passades clares als migcampistes. La primera incursió ofensiva la fa Messi, amb una mala passada a Ronaldinho.

Gol sorpresiu
Al minut 2, gran gol de Cristian, que des de fora de l'àrea fa el 0 a 1. Estupefacció al Camp Nou, que reacciona amb un "ohh" col·lectiu: per la bellesa del gol i per la sorpresa del resultat.

Minut 7: primeres bones sensacions despreses per Eto'o, que estimula els companys a pressionar ben amunt. El públic aplaudeix puntualment, però s'ha quedat glaçat i no anima l'equip perquè remunti. El Barça transmet la sensació d'equip "precrisi", per l'alineació, sense Henry, Bojan, Touré i Abidal, els fitxatges més sonats de l'any. Eto'o, però, ho té clar: la mínima oportunitat perpendicular fa un xut llunyà, sense perill, però amb intenció.
El Barça recupera el to a partir del minut 10, jugant amb ganes, poc encertats, però animosos. Iniesta i Xavi es mantenen, però, inèdits, i el joc el dirigeixen Márquez, Eto'o i Messi. Ronaldinho, de moment, discret, a banda d'un barret a la banda habilitant Silvinho.

Sens dubte, el panorama no és el que s'esperava quan ha començat el partit, en què les sensacions eren de victòria probablement senzilla. El gol del Deportivo, en un xut que sol acabar en no res, està condicionant la disposició tàctica dels equips, amb un Barça un pèl precipitat però motivat, i un Depor que intenta aprofitar passades ràpides, segurament conscient que no pot pretendre aguantar 75 minuts especulant amb el seu gol inicial.

La pressió del Barça es difumina. El Barça ho intenta, però el Depor sap controlar la bola. Som al minut 18, i a mesura que passi el temps, si el marcador no canvia, els detalls que ara són anecdòtics poden convertir-se en motius de malestar del públic. Però falten 7 minuts.

Apareix Ronaldinho, de falta
Al minut 21, falta al vèrtex esquerra atacant de l'àrea. Ronaldinho, fins ara fluixet, fa un excel·lent xut que el porter corunyès refusa amb prou feines i dóna peu a una jugada enredada en què ni Eto'o ni Messi aconsegueixen marcar. El millor de Ronnie, a pilota aturada, i el millor del Barça alhora.

Al minut 24, regal de Xisco, que sol davant de Valdés, però segurament sense ser-ne conscient, malbarata una oportunitat idònia per fer el 0 a 2, després d'un refús desencertat cap enrere de Milito. Ai!

Milito, potser per compensar l'errada anterior, se suma a l'ofensiva blaugrana en un córner al minut 24, centrat per Ronaldinho, però el porter del Depor, Munúa, l'atura fàcilment.

El Depor, penúltim classificat de la Lliga, és a punt d'arribar a la mitja hora del partit guanyant al Camp Nou. Si s'imposa la qualitat teòrica, aquesta dada serà anecdòtica quan acabi el partit i el Barça hagi remuntat. De moment, però, el Depor se n'està sortint, el públic es neguiteja a poc a poc i els jugadors hi posen actitud i encert relatiu. En el futbol, sol ser més fàcil, se sap, destruir joc que crear-ne, i la defensa gallega de moment se n'ha sortit bé.

El trident, poc esmolat
El retorn del suat trident no ha establert, de moment, un canvi substancial en l'equip, més aviat rònec i sense capacitat de trencar la defensa. Iniesta, lluny de l'extrem, sembla eclipsat i no intervé com en partits anteriors, i la intensitat d'Eto'o, encomanadissa, no compensa la poca fluïdesa de l'equip en atac, amb les bandes força desateses.

Al minut 34, una nova falta permet Ronaldinho dir la seva, però la tanca intercepta al pilota, que cau rebotada a l'àrea i un defensa la rebutja sense problemes.

A continuació, minuts-deixalla fins que al 37, Xavi, que està jugant, fa una passada en profunditat, com si premés el triangle al Pro Evolution Soccer, i Messi s'endinsa a l'àrea. El defensa l'impedeix encara porteria i Messi, amb vehemència, es deixa caure. No hi ha penal, però a la següent jugada, Cristian, que ha fet el 0 a 1, li fa un penal de llibre a Iniesta, que entra per l'extrem esquerra creant molt de perill. Penal clar que xuta Ronaldinho i fa gol. Empat a 1.

El gol estimula el Barça, que posa una marxa més, accelera i fa perill. El joc al centre del camp s'endureix, els dos equips saben que juguen amb interessos del tot oposats i el Barça sembla més capaç d'endur-se la grossa. Mitja part, el públic amb prou feines reacciona.

Segona part
El Barça encara 45 minuts per fer un gol. Deco ha entrat al camp i ha estat rebut amb aplaudiments. El partit segueix com abans: el Barça ofega el Depor i el Depor intenta desesperar el Barça. Bojan i Thuram escalfen, Rijkaard s'ho mira seriós. Milito no està fi, Eto'o aporta impetuositat, Deco ofereix qualitat, Ronaldinho ho intenta, el porter del Deportivo està inspirat, corre el temps i l'empat es manté. El Barça ho intenta, potser abusa d'entrar pel mig de la defensa gallega, i de tant en tant, algun jugador es mou en vertical i amb velocitat i convicció i aporta perill.

Al minut 52, Ronaldinho s'adorna i s'adorna, sense treure'n res de bo, però demostra que sap que d'ell s'espera més que una passada. Algun xiulet, però majoritàriament paciència i comprensió. Falten més de 35 minuts. Paradoxalment, tenint en compte les estadístiques, el Barça s'està mostrant força perillós en els córners, per bé que no n'ha tret rèdit, almenys encara.

El resultat no és bo, però avui difícilment es pot retreure a l'equip blaugrana mala actitud, com va passar, per exemple, a Getafe. L'equip hi va, però el rival també. Al 12 de la segona part, Messi contempla absolutament desmarcat en un ràpid contraatac com Iniesta probablement no el veu i opta per passar-la Ronaldinho, que li torna al d'Albacete, que xuta fora.

L'entitat del rival fa pensar que el Barça ha de guanyar, i la disposició al camp també, però si el Barça no marca aviat, els nervis faran de mal consellers. I el Depor comença a fer alguns contraatacs inquietants.

Minut 61. Incertesa al camp, públic silenciós que s'anima i desespera de seguida. Bojan és a punt d'entrar al camp, mentre Eto'o fa la guerra per compte propi amb actitud i assumint riscos, fins i tot físics, amb entrades verticals agosarades. Al públic li agrada aquesta empenta.

Entra Bojan... per Eto'o
Eto'o és l'escollit (cansat?) i se'n va al vestidor perquè entri Bojan. El Depor no es limita ara a tancar-se darrere. Milito segueix despistat, i Manuel Pablo fa un xut perillós que Valdés bloca. El camp remuga. Bojan fa un atac amb Messi. El partit és intens, sense qualitat, però distret. El resultat hi ajuda. Un empat a casa seria un molt mal resultat per a un Barça que té un expedient de resultats a casa impecable. Al minut 67, Márquez es víctima d'un penal, però l'àrbitre no el xiula. El Barça ronda la porteria del Depor, i tot indica que tard o d'hora farà el segon gol.

L'equip s'anima i l'equip anima el públic mitjançant Ronaldinho, que demana el suport dels culés, que reaccionen, al minut 70, animant "Barça, Barça!". El Depor tímidament ataca, guanyant/perdent temps amb la pilota als peus, i el Barça pressionant irregularment. Un gol seria fatal.

Gol de Xavi
Però, finalment, el gol el fa Xavi. L'equip es treu un pes enorme de sobre. Puyol ha fet un centre, Bojan no ha pogut rematar, el porter Munúa l'espifia deixant el refús mort davant la porteria i Xavi, oportú, marca tot sol.

Bojan, més fresc i trapella, fa anar de bòlit el Depor amb incursions pels extrems, fins ara força menyspreats pel Barça, que s'ha entossudit a entrar pel mig.

I el Depor deu pensar: "i ara què?" Té un quart d'hora per fer un gol, ha d'obrir-se i davant seu té un equip amb dos extrems letals: Messi i Bojan. Com se sol dir, fa més pinta de 3 a 1 que de 2 a 2, però ja se sap que el futbol és un esport en què no es guanya només per mèrits.

El partit s'embruta. El Depor reparteix llenya. El Barça vol fer el tercer. Vuit minuts per acabar i ningú respira del tot tranquil. Avui les faltes no entren i costa fer gols. Puyol està obrint forat a la banda, demostrant que és millor lateral que central encara que llueixi més dirigir la defensa.

Messi no té el dia, ben defensat per Coloccini, Ronaldinho no desborda però atrau els contraris i crea espais que, però, el Barça desaprofita perquè juga massa a poc a poc. Bojan va com un coet, però la resta de l'equip es desdobla amb parsimònia, previsible, però, avui sí, amb gana i amb ganes.

Temps de descompte, tres minuts per tancar el partit. Falta de Sergio per darrere, targeta groga. Ronaldinho es queixa perquè no pot desbordar i reclama faltes, algunes menys dubtoses que altres. El Depor surt a l'atac fora de la trinxera i enmig de la rauxa, Deco es guanya una targeta groga, la sisena d'aquesta lliga. El partit mor sense història, amb tres punts al sarró molt treballats davant d'un equip que lluitarà per evitar el descens. El Barça se situa a quatre punts del líder.







Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.