Esports

L'ABC de Guardiola reanima el Barça

ABC. Els jugadors del Barça ja han assumit les consignes bàsiques que proposa Josep Guardiola per fer reeixir l’equip després de dos anys de fracassos. Missatge transmès, missatge captat. El cos tècnic blaugrana ha donat per tancat l’stage d’Escòcia amb la seguretat que els futbolistes han entès la metodologia de treball i s’hi han identificat; que han comprès els punts dirigits al desenvolupament físic, tècnic i tàctic i s’hi han compromès. Més enllà dels onze gols a favor i un en contra, més enllà de la fascinació per Leo Messi, els tècnics destaquen que després d’aquest stage “tota la plantilla s’ajuda i riu. Tots anem junts”. En altres paraules, s’està aconseguint fer equip al camp i pinya al vestidor. El gran handicap de la temporada passada.

“Fem una valoració boníssima de l’stage. Ens interessava que la gent entengués el ritme que hi ha d’haver als entrenaments i que el grup a poc a poc s’anés ajuntant, i això ho hem vist. Així serà molt difícil guanyar-nos”, constata a l’AVUI Francesc Tito Vilanova. L’ajudant de Guardiola passa balanç a la feina realitzada a Saint Andrews i exposa a continuació el full de ruta per a aquest curs.

Possessió i verticalitat
La manera d’entendre el futbol del Barça i de Guardiola passa per la velocitat de la pilota i el joc de posició. És clar que el segell del Barça és un futbol de molta possessió. Però compte: Guardiola ha insistit als entrenaments que “s’han de fer moltes passades, però sempre amb la idea de fer mal”. Per això es fomentarà la creativitat dels defenses, la verticalitat dels interiors i la determinació dels davanters. “Tenir la pilota està bé, perquè mentre la tinguis no t’ataquen i és un desgast per al contrari. No hi ha jugador més ràpid que la pilota, però tenir-la no és suficient si no guanyes. Tot i que no és el mateix jugar un partit de Champions important fora de casa que un de Lliga, hem d’intentar sempre portar la iniciativa. Estem en un club que no permet no guanyar des del primer dia. Els futbolistes saben que juguen molt bé, però que es necessita guanyar”, raona Vilanova.

El 3 + 1 de la defensa
Tot i que es remarca la importància que “els defenses ajudin a atacar i els davanters a defensar”, els tècnics no han estalviat esforços a donar consignes per línies, fins i tot recorrent a la tecnologia moderna de gravar partits i entrenaments per detectar errors i encerts. La defensa ha d’assumir qüestions molt clares. “Volem que els centrals juguin ben oberts perquè es responsabilitzin de passar la pilota. Creiem que els quatre defenses i el pivot del migcamp tenen prou qualitat per passar la pilota als interiors o als extrems sense necessitat que aquests baixin tant a recollir l’esfèrica. Tanmateix, quan un lateral o un central surt a pressionar sempre hem de ser 3 + 1. Hem de ser un mínim de tres defenses i el defensor avançat o el migcentre. Exigim molta coordinació: volem els dos laterals oberts, però quan un lateral puja l’altre ha de tancar”.

Migcamp prop de l’àrea
“No volem que els interiors baixin gaire a crear joc. Intentem que els interiors visquin una mica més a prop de l’àrea, que és on realment fan mal. Com més gent prop de l’àrea millor”, destaca Vilanova. Com a botó de mostra, els dos gols de Gudjohnsen o el de Touré Yaya al primer matx.
El cos tècnic del Barça assegura, a més, que si els interiors busquen sovint la porteria contrària quedaran esglaonats naturalment pel mig del camp i evitaran que l’equip es trenqui tàcticament. “Estarem col·locats per atacar, però si perdem la pilota podrem tancar ràpidament el camp i recuperar-la immediatament. La idea és fer mal ofensivament, però no perdre el dibuix”, indica.

Un extrem sempre obert
El talent necessita llibertat, però també cert ordre. Messi podrà abandonar sovint l’extrem dret per jugar en posicions de mitja punta i al voltant de l’àrea, on és realment imparable. De retruc, obrirà així la banda perquè Dani Alves, amb qui ha mostrat “bona química” des del primer dia, aprofiti la seva “enorme profunditat”. No obstant, si Messi va cap a l’interior per buscar parets amb el 9, l’altre extrem s’ha de mantenir ben obert. “Ens agrada que sempre n’hi hagi un d’obert, perquè quan la pilota és a l’altre costat els equips basculen i sempre tens una solució al costat contrari. Si és bo que un extrem vingui cap al mig, sempre n’hi ha d’haver un altre que ens faci el camp ample i llarg”.

Científics de l’estratègia
El cos tècnic del Barça s’ha reforçat amb un modern departament de scouting i audiovisuals que, mitjançant programes informàtics i gravacions videogràfiques ja aplicades a Saint Andrews, permeten corregir defectes propis i elaborar jugades d’estratègia per sorprendre el rival. La base és que el Barça defensarà els córners amb dos migcampistes incrustats a la línia defensiva i un altre pendent del refús, mentre que els tres davanters es mantindran a dalt atents al contracop. Contra el Dundee, Henry va estar a punt de marcar després d’una jugada de dues passades entre Pedro i Bojan després d’un córner en contra. Vilanova confirma que serà habitual veure com els jugadors es fan senyals (aixecant el braç, donant-se cops al pit...) per executar jugades ofensives. Tot s’assaja als entrenaments. Qui coneix Guardiola manté que s’entrena i fa camí amb la utopia de la perfecció. Tothom atent. El Barça ja està en ruta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.