Esports

Reus consolida la diada

Multitud d’actes, activitats i esport es donen cita aquest cap de setmana a la ciutat de Reus amb motiu del Segon Dia de les Seleccions Catalanes, després de l’èxit assolit l’any passat a Vic, on es van aplegar més de 25.000 persones en les diverses competicions i esdeveniments. L’objectiu és superar aquesta xifra i sembla difícil però, de moment, en el nombre de participants ja s’ha aconseguit millorar el llistó de Vic. Així, a Reus es troben més d’un miler d’esportistes participant-hi, corresponents a 24 federacions diferents.

Dos Catalunya-Euskadi
Un dels plats forts del dia d’ahir va ser el partit de futbol entre veterans de Catalunya i Euskadi, que van guanyar els bascos per cinc gols a un. L’estadi municipal de Reus va acollir prop de 300 persones per presenciar aquest partit. La diversitat era la tònica. Així, a banda d’espectadors que assistien a defensar una selecció de futbol catalana, també hi havia aficionats al futbol que només volien gaudir d’un bon partit. Les crítiques van venir per la tria dels jugadors catalans, que “no són gaire coneguts”, segons va lamentar Josep Palomar, un dels espectadors. A la banda d’Euskadi hi havia una estrella absoluta, Julen Guerrero, acompanyat també d’altres noms com Imanol Etxeberria o Jokin Uria. A la part catalana, hi van jugar Lardín, Vizcaíno, Fradera o Pere Gratacós, l’actual seleccionador nacional.

Al mateix temps que es feia el partit de futbol, en un altre punt de la ciutat tenia lloc un torneig de tenis taula entre les mateixes seleccions. Aquesta vegada va guanyar la catalana. La primera pilotada va ser entre el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, i la secretària general de l’Esport, Anna Pruna. Els professionals van saber accelerar el ritme, del qual van gaudir la vintena de persones que van seguir el partit a les instal·lacions del Reus Deportiu; el triomf, clar: 3-0 (9-0, 9-0 i 9-0). A la grada hi havia un grup de mares dels Special Olimpics, ja que enguany s’ha volgut donar un protagonisme especial a aquests nois i noies que se superen, també amb l’esport, dia a dia.

El centre d’atenció
Però potser l’espai que va aplegar més públic, al marge dels concerts, va ser el parc Sant Jordi i la plaça de la Llibertat. Allí es van muntar tota una sèrie d’instal·lacions per donar a conèixer modalitats esportives que compten amb selecció absoluta. Una de les qui va tenir més públic va ser la de twirling, les clàssiques majorets amb elements de gimnàstica rítmica. Catalunya, que acaba de ser admesa a la Federació Internacional, competirà al juliol a l’Europeu d’Holanda amb el podi com a objectiu.

Cares conegudes de la televisió com la model Mireia Canalda, o els presentadors de TV3, Rafel Bagot i Xantal Llavina, van aportar el seu gra de sorra reivindicatiu en un partit de tenis de dobles al Club Tennis Monterols, davant una cinquantena de persones.

Exhibicions de gimnàstica, físic-culturisme, bàsquet en cadira de rodes, arts marcials i un llarg etcètera van formar el cartell d’ahir, fins a una trentena d’activitats, tota una fita organitzativa. El fet que coincidissin en horari, així com també la poca publicitat que se n’ha fet, segons el parer d’alguns aficionats, va ser objecte de crítica. Des de l’organització, el president de la Plataforma Proseleccions esportives catalanes, Xavier Vinyals, va mostrar la seva satisfacció per la gran quantitat d’esportistes que participen a Reus i va respondre les crítiques dient que la publicitat que s’ha fet era “d’acord amb el pressupost amb què es comptava” però tot i així considerava que la difusió havia estat important.

Polítics i esportistes
En l’àmbit polític, el president del Parlament, Ernest Benach, va afirmar que el dia que els esportistes, les federacions i els clubs vulguin seleccions catalanes, “ni els polítics ho podran aturar”. Benach considera que en aquest assumpte es cau “en la trampa” de donar-los la culpa, però “perquè arribi a fi de bé, cal unanimitat en el clam per part del món de l’esport, així hi haurà menys arguments polítics per poder-ho contradir”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.