Esports

"És aviat per parlar del Madrid. Però el Sevilla és ja un gran d'Europa, com el Chelsea, el Milan i nosaltres"

ENTREVISTA: Frank Rijkaard, entrenador del FC Barcelona

En què nota que l’equip ha après alguna lliçó de la temporada passada?
No hem de ser massa profunds. Jo no visc de decepcions, visc del moment actual. Tot el que passa serveix per a alguna cosa, però no ens hem de quedar amb sensacions negatives.

Justament la pregunta és com positivar l’experiència.
No fa falta, perquè totes les meves respostes són que l’equip treballa bé, en una bona dinàmica. No hi ha un gran canvi de mentalitat en l’equip, tot ve naturalment.

¿Pot explicar en què canviarà la seva forma de gestionar el vestidor, o tampoc canvia res?
No ho sé, depèn de la feina del dia a dia, però no ho puc explicar.

Però, ¿serà el dia a dia igual que la temporada passada?
No ho sé, encara no ho sé. Avui és avui i no saps què passarà demà.

¿Té sentit parlar d’egos al vestidor del Barça?
El Barça té grans futbolistes, esclar. Però igual d’important és que hi ha jugadors intel·ligents que saben que sol no pots guanyar res.

¿És qüestió que els jugadors recuperin la generositat de les seves primeres temporades?
Aquells anys no existeixen més. Parlem d’avui. Quan passi alguna cosa en què hagi d’actuar, actuaré, però fins ara s’estan comportant molt bé. L’important és que hi hagi un esperit intel·ligent d’altruisme, de companyonia.

¿No va dir fa temps que treballar amb més de dos o tres cracs podria ser un problema?
No. Jo sempre m’he preguntat quants cracs necessita un equip i no són gaires. Però això es pot interpretar de moltes formes. Esclar que tenim moltíssims grans jugadors, però el que és més important encara és la intel·ligència, i quan un es comporta bé com a company i se sacrifica per ells, per a mi és un crac.

¿I és intel·ligent parlar dels Quatre Fantàstics?
Té un costat preciós, però a mi no m’agrada. Un jugador, dos, tres o quatre només poden ser fantàstics si tots onze, o tota la plantilla, treballen amb serietat. M’agradaria parlar més que l’equip està fent les coses fantàstiques, però encara és massa d’hora, perquè encara hem de començar, però ens estem preparant bé. Per a mi el veritablement fantàstic és aconseguir resultats.

Parlant de grans jugadors. Per què hi ha tant soroll amb Deco?
És cosa dels periodistes. Amb Deco estic tranquil. Per a mi continuarà sent un dels jugadors més importants.

¿Veu Puyol cridant en el desert com la temporada passada?
Puyol és un gran capità. En els moments complicats s’ha despertat i ha anat a dormir pensant en el Barça. Ho ha fet tot. Però, esclar, necessites l’ajuda dels teus companys per aconseguir coses. No estic acusant ningú, però sí que mantinc que, com més units estiguin els jugadors, com més companyonia hi hagi, com més jugadors hi hagi que es comportin intel·ligentment, més possibilitats hi ha de guanyar alguna cosa, i és una obligació, perquè tenim grans futbolistes, però tot comença de zero amb molta serietat i compromís.

I Giovani i Bojan, ¿també comencen de zero?
Fàcilment poden entrar en la dinàmica del primer equip. Amb cura, perquè són joves i no poden exposar-se a canvis forts, però han demostrat que poden estar aquí.

A quina edat va debutar vostè amb l’Ajax?
Als 16 en partits amistosos i als 17 en partits oficials.

O sigui que l’edat de Bojan no és cap problema.
No, no ho crec. Jugadors d’aquestes característiques sovint funcionen millor amb jugadors ja consagrats que no pas amb jugadors de la mateixa edat.

¿I si Motta i Ezquerro finalment es queden?
Formen part d’una família. Una altra cosa és si surt una cosa interessant per a ells o se senten infeliços: estem aquí per ajudar-los. Ara es mereixen els millors tractaments de la meva part, perquè estan actuant molt bé.

Tècnicament, per on passa tàcticament la millora de l’equip?
Sabem tots que tenim grans futbolistes, però em quedo amb el resultat. Hem de jugar pel resultat, i això significa guanyar i buscar l’efectivitat. Amb aquests grans jugadors sempre hi ha moments atractius, però hi ha situacions difícils en què hem de buscar el resultat.

¿Veurem de nou una pressió ben avançada?
Depèn. Quan cal matar un partit davant un equip inferior sí que s’ha de jugar d’aquesta manera, però, quan cal patir, s’ha d’estar molt ben agrupat al camp i no deixar ocasions a l’oponent. Si aconseguim això, després amb el nostre talent sempre podem marcar la diferència amb gols. Podem jugar atractiu, però hem de buscar resultats.

¿Treu alguna conclusió del Madrid de la Supercopa?
No, és massa aviat. Si em preguntes si poden triomfar Drenthe i Sneijder, que els conec, et diré: “Per què no”?

¿Del Sevilla s’atreviria a dir que és un gran d’Europa?
Sí. Per a mi ja està al nivell nostre, del Chelsea i del Milan.

¿Considera que a Europa hi ha algun club amb millor plantilla que el Barça?
És massa aviat per treure conclusions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.