L'Espanyol s'imposa a l'Athlétic de Bilbao al Lluís Companys (2 a 1)

L'Espanyol ha recollit de bon grat en l'últim sospir del partit el regal que li ha brindat Aitor Ocio, que en l'intent d'allunyar una pilota centrada per Clemente, ha acabat fent una fenomenal vaselina a Gorka Iriazoz, que ha possibilitat el triomf espanyolista contra l'Athletic (2-1).

Aquesta acció ha estat la conseqüència lògica d'un partit que s'ha iniciat amb un altre regal de l'Espanyol al seu rival en el minut 3, i que ha acabat en gol, però sobretot pel major coratge i intensitat exposada per l'equip que entrena Ernesto Valverde, que en la recta final del partit s'ha bolcat sense reserves contra la meta d'Iraizoz.

Que Caparrós canviés a un davanter (Etxeberria) per Prieto en els últims compassos ha respost a les clares que per a l'Athletic la feina ja estava feta i que l'empat ja li valia quan s'entrava en el compàs final. Però poc després d'aquest canvi, la jugada desgraciada del partit ha donat el premi a qui més l'ha buscat.

L'Athletic s'ha trobat als tres minuts amb un regal dins l'àrea de Kameni, quan a Gabilondo li ha caigut una pilota i, lliure de marca, ha batut la meta espanyolista (1-0).

Aviat se li ha complicat el partit per a un Espanyol que ha presentat una proposta per ofegar amb velocitat el seu rival, en la qual ha destacat per damunt de tots Iván de la Peña, que cada dia que passa es troba amb millor ritme. Quinze minuts en els quals els de Joaquín Caparrós han vist passar la pilota d'un costat a un altre del camp gairebé sense olorar-la.

Ha estat un quart d'hora de gran nivell, però sense rellevància en el marcador per als interessos del quadre barceloní. Un xut de Valdo, després d'un rebuig d'Iriazoz en el minut 8, i un altre de Tamudo dos minuts després, han estat les accions més clares en aquesta primera fase del partit.

L'Athletic ha posat fre a tant ritme i ha començat a efectuar faltes selectives al centre del camp, on especialment Iván de la Peña era l'objectiu dels bilbaïns. El propòsit ha resultat, ja que el partit ha caigut en una fase insípida que ja li ha anat bé als visitants.

Ha estat en els intents finals de la primera part que l'Espanyol ha tornat a connectar-se, gràcies al punt de velocitat amb el qual ja s'havia exhibit minuts abans.

Les dues bandes han funcionat com dos carrils sense obstacles, especialment l'esquerra, per on Riera ha arrencat en una carrera que ha acabat en un precís centre després del qual Tamudo, amb el taló, ha aconseguit superar la sortida d'Iriazoz. Ha estat l'empat (1-1), però no l'últim sospir de l'Espanyol, ja que en cinc minuts ha acovardit els bilbaïns en la seva àrea, en la qual els rebots i l'actuació del porter basc han impedit veure més gols.

L'Espanyol no volia més empats. Tres seguits l'han mantingut moltes setmanes invicte, però també ha significat la pèrdua de sis punts. De la seva banda, l'Athletic buscava trencar una ratxa de molts anys sense treure partit de Montjuïc. Donada actitud de tots dos en el segon temps, tot apuntava que el conjunt barceloní seria el que més a prop estava del seu objectiu.

Però abans que es produís l'allau de futbol, l'Athletic ha tornat a disposar d'una jugada clara per marcar, en el minut 50, quan Moisés ha errat en la seva passada i ha habilitat Adúriz, que no ha encertat en la rematada contra la porteria de Kameni.

A partir de llavors, ha estat un monòleg de l'Espanyol, amb algunes fases d'igualtat al centre del camp. Les vegades que Riera ha sol·licitat la pilota pel seu carril esquerre, l'Athletic ha tremolat. Així, en els minuts 73 i 85 ha estat a punt de batre el porter basc després de sengles xuts, igual que en el 57, després d'una volea.

A tres minuts del final, Tamudo ha tingut en un remat de cap el gol de la victòria, però la pilota ha sortit per dalt. El gol que ha desfet la igualtat ha arribat a falta de pocs segons de complir-se el minut 90.