Quart de Poblet acull una completa exposició sobre pilota valenciana
“Faixa roja, faixa blava” es pot visitar en la Casa de Cultura fins al 18 de desembre
La Casa de Cultura de Quart de Poblet acull fins al pròxim 18 de desembre l'exposició “Faixa roja, Faixa blava. La pilota valenciana”, coproduïda pel Museu Valencià d'Etnologia de la Diputació de València i el Museu de la Pilota del Genovés.
Es tracta de la mostra més completa que s'ha realitzat sobre la pilota i que ahir van inaugurar la regidora de Cultura, Cristina Mora; el comissari de la mostra, David Sarasol, i el cap d'exposicions itinerants del Museu d'Etnologia, Juan Antonio Alcàntara. Es pot visitar de dilluns a divendres, de 10 a 13 hores i de 17 a 20 hores.
L'exposició consta de panells informatius, maquetes d'espais de joc, carteleria, documents històrics, diversos tipus de pilotes i utillatge així com audiovisuals. És un recorregut ampli i molt bé documentat de l'esport valencià per antonomàsia, en el qual el visitant coneix des dels tipus de pilota existents (vaqueta, badana, galotxeta i tec) fins a com es fabriquen, gràcies als vídeos incorporats.
La protecció de les mans dels jugadors és un altre dels temes que es tracta, diferenciant en funció de diferents especialitats: raspall, frontó, escala i corda, galotxa. Abans d'iniciar-se la partida, els pilotaris elaboren les seues proteccions. Poden usar planxes metàl·liques, cartes de baralla o esparadrap, com es reflecteix.
Perquè el públic puga entendre millor les més de 18 modalitats de joc, la mostra incorpora un enregistrament interactiu on s'expliquen, en recreació virtual, una síntesi dels diferents colps (bons i dolents) en tres espais de joc: el trinquet, el carrer i el frontó (reproduïts en maquetes), visualitzant posteriorment imatges reals de partides.
Quant a l'evolució de la indumentària, també s'arreplega. L'originari vestit de saragüell va donar pas als pantalons (llargs o curts, segons la modalitat) i la samarreta de cotó blanca. En principi, la faixa era negra i, més tard, va canviar per a incorporar el roig i el blau, indicatiu de la categoria del jugador i que, a més, ajudava als espectadors a distingir-los: el roig indica una major categoria que el blau, encara que hi ha algunes excepcions al respecte. Abans es calçaven espardenyes d'espart; hui esportives. I les samarretes adopten els colors roig i blau.
Un apartat important de l'exposició explica la funció dels personatges que intervenen en una partida de pilota. Excepte els jugadors, que òbviament són els protagonistes principals, hi ha una sèrie de persones que tenen un paper fonamental per al bon funcionament de la partida: el trinqueter, propietari o gestor del trinquet; el marxador, que porta el compte de la partida i canta el resultat, a més de ser dipositari de les apostes; i l'home bó, persona que ha de decidir sobre les situacions dubtoses al llarg de la partida; i, finalment, el públic, que es caracteritza per tenir una participació molt activa.
Quart és l'únic municipi que en el seu trofeu anual, el Xiquet de Quart, que se celebrada des de fa 38 anys, premia al marxador.
Existeix també un apartat que reconeix a grans figures d'aquest esport, entre elles, el Xiquet de Quart, i en l'exposició s'explica com frases típiques empleades en el transcurs d'una partida s'han incorporat al llenguatge quotidià: Va de bo!