Esports

El trencaclosques del número 1

Tenis

Els aficionats al tenis es deuen preguntar si Nadal ja és el número 1 del món o encara no ho és, desorientats per les diferents i contradictòries versions que circulen als mitjans. La resposta no els servirà de gran cosa: sí però no. L'embolic és dels grans.

El cas és que Nadal és número 1 virtual però encara no oficial. I la primera premissa que cal tenir en compte és que oficial no ho serà en cap cas fins al dia 18 d'agost, quan l'ATP publiqui la pròxima llista d'entrades. Serà just després de la celebració dels Jocs de Pequín.

Per ser coronat aquest dia, el manacorí necessita guanyar el torneig que està jugant a Cincinnati. Ras i curt. En aquest cas, i passi el que passi als Jocs, Nadal desbancaria Federer del cim en què ha estat les últimes 237 setmanes.

Si no guanya el títol, el balear arribarà a la capital xinesa com a número 1 virtual però Federer tindria opcions de recuperar el tron abans del dia 18 (al torneig olímpic, l'or val 400 punts; la plata, 280; i el bronze, 205). I si això passés, el liderat de Nadal no hauria quedat registrat a la història de l'ATP.
Sistema de puntuació
Un altre element que cal tenir present és que el rànquing ATP s'elabora segons els resultats obtinguts en anys anteriors. Més que guanyar punts a cada torneig, es tracta de defensar els obtinguts l'any anterior. Per exemple, quan comença el Godó, a cada jugador se li resten els punts obtinguts a Barcelona l'any anterior i se li acaben sumant els que obté en l'edició actual. Aquest any, a causa dels Jocs, els punts obtinguts a Canadà i Cincinnati no es restaran fins d'aquí a uns dies. Tenint clar això, s'entendrà el ball de números que ve ara.

El geni de Basilea afrontava Cincinnati amb 6.605 punts, 300 més que Nadal. El suís en sumarà 75 fruit de la seva sorprenent eliminació a vuitens contra el croat Karlovic, però encara ha de restar-ne 850 de l'any passat (350 per la final a Toronto i 500 pel títol a Cincinnati). Quedarà amb 5.830.

Nadal, al seu torn, només en perdrà 230 (225 de les semifinals de l'any passat a Canadà i 5 de la derrota a segona ronda a Cincinnati) i si diumenge guanya la final en tindrà un total de 6.500. És a dir, 670 més que Federer, que ni tan sols guanyant l'or a Pequín evitaria el relleu.

Un relleu que tothom espera, fins i tot els mateixos protagonistes. "El número 1 perilla", deia Federer fa uns dies. "Sé que estic en una bona posició", va reconèixer ahir Nadal, que no obstant això prefereix anar pas a pas. Prudent com sempre. La filosofia que l'ha dut a destronar el millor jugador de la història en una lluita duríssima [d'entendre] per al número 1.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.