Esports

ESPORTS

Terry Venables, la joia de la lliga i el cop a Sevilla

Mor als 80 anys l’exentrenador anglès, que va fer trencar onze anys de sequera blaugrana i va veure com s’escapava la primera copa d’Europa

Terence Frederick Terry Venables (Londres, 6-1-1943) va morir als 80 anys, després d’una llarga malaltia, segons va comunicar la família. L’exentrenador anglès va fer campió de lliga el Barça la temporada 1984/85, després d’una sequera de més d’una dècada. Concretament, 11 anys després de la lliga que Johan Cruyff va governar des de la gespa, amb Venables el club va celebrar el títol, recordat pel penal que Urruti va parar a Valladolid i que va quedar a la memòria per l’“Urruti, t’estimo!” de Joaquim Maria Puyal.

Venables va ser l’encarregat de rellevar César Luis Menotti i tancar l’era Maradona. Va tenir una carta de presentació immillorable, amb un 0-3 al Bernabéu que, anys després, ell mateix qualificaria com “el millor moment” de la “millor etapa” de la seva vida. Va introduir una forta pressió i agressivitat a l’equip blaugrana, que va comandar aquell campionat amb mà de ferro, des de la primera jornada fins a l’última, amb només dues derrotes , i va alçar la seva desena lliga. La temporada següent, el Barça va guanyar la copa de la lliga i va tenir molt a prop la seva primera copa d’Europa. Primer, va arribar la recordada remuntada contra el Göteborg, amb el trio de gols de Pichi Alonso. Però en la final a Sevilla, amb tot a favor, els blaugrana es van endur una garrotada duríssima contra l’Steaua de Bucarest, resolta en una tanda de penals maleïda per al Barça, que no en va marcar cap. S’escapava una oportunitat única d’alçar el trofeu més desitjat, que encara es va fer esperar sis anys més, a Wembley. Venables va ser acomiadat el setembre del 1987, rellevat per Luis Aragonés. Del pas de Venables pel Barça també es recorda que va refusar el fitxatge d’Hugo Sánchez, segons va explicar anys més tard Joan Gaspart, que va revelar que el tècnic anglès va preferir Steve Archibald.

A més del Barça, Venables havia entrat diversos equips anglesos –Crystal Palace, Queens Park Rangers, Tottenham, Middlesbrough i Leeds– i també la seva selecció, a la qual va dur a les semifinals de l’Eurocopa el 1996. Va ser el Tottenham, equip en què va ser jugador i entrenador, un dels primers a reaccionar a la mort de Venables, que com a futbolista va començar al Chelsea i va passar també pel Queens Park Rangers i el Crystal Palace.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.