Esports

Els Jocs no respiren bé

L'any olímpic s'ha estrenat a Pequín i les mateixes flaires de contaminació segueixen castigant cada matí els seus ciutadans. A la ciutat domina una combinació entre l'olor del carbó, els diòxids que emeten els cotxes i la runa de milers d'obres públiques en marxa. Als barris perifèrics s'hi afegeixen fums de centres de producció industrial. La situació no sorprèn els pequinesos malgrat que, segons les dades oficials de control de pol·lució, el cel de la capital xinesa ja és vuit mesos a l'any prou clar i net.

Fa 10 anys que està en vigor un pla d'acció específic per reduir la pol·lució a Pequín. És un programa que té un pressupost de 8.300 milions d'euros, segons dades de les Nacions Unides, per complir els compromisos d'un Pequín net i apte per a l'esport subscrits amb el Comitè Olímpic Internacional (COI).

Manipulació
El resultat no és tan bo com el govern xinès assegura. Steven Q. Andrews, un acadèmic nord-americà, va publicar el dia 9 de gener al diari The Wall Street Journal les conclusions d'un informe amb què demostraria que un 20% del progressos declarats pel govern des del 2006 s'han produït perquè aquell any es van retirar dues estacions d'anàlisis als barris més contaminats, propers al centre olímpic, i es van substituir per punts d'observació en zones amb menys emissions contaminants.
De fet, el 2008 s'han produït nous canvis: en els mapes actuals de l'Oficina de Protecció Ambiental de Pequín apareixen 27 estacions de control, el mateix nombre que el 2007, però tres s'han traslladat a àrees més netes i menys poblades, segons han denunciat diferents blogs d'Internet especialitzats.

El govern va anunciar el dia 1 de gener que l'any 2007 s'havia aconseguit el rècord de 246 dies de "cel blau", davant els 241 del 2006 i els només 100 del 1998. Per "cel blau" les autoritats xineses entenen els dies en què no se superen els 100 punts, d'un índex de 500 punts -sent 500 la pitjor situació de contaminació- que elabora l'Agència Estatal de Protecció Mediambiental. 50 punts és la barrera que s'equipara amb el mínim que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera necessari per a una vida sana. I només en 37 dies durant el 2007 a Pequín es va baixar de 50 punts. Assolir els 500 és infreqüent, però el 2006, per exemple, va succeir fins a cinc 5 dies, segons el blog Beijing Air Blog.

Andrew denuncia que, amb la ubicació anterior de les estacions, el nombre de dies de "cel blau" el 2007 hauria estat de 191. Això implicaria una millora de només sis dies respecte a la xifra del 2001, que és quan el COI va concedir els Jocs a Pequín.

Inseguretat
El diari The New York Times va publicar el desembre passat unes dades del Comitè Olímpic del Canadà segons les quals l'agost del 2007 la contaminació de l'aire als estadis de Pequín que han d'acollir competicions dels Jocs era quatre vegades superior a la considerada "segura" per l'OMS.

Per aconseguir el miracle de solucionar la situació almenys durant els quinze dies de la cita olímpica estrictament, setmanes abans s'iniciaran les restriccions d'activitat per a les fàbriques de la capital i s'aturaran les construccions més importants. Durant els dies de competició, l'ajuntament limitarà la circulació a la meitat dels 3 milions de vehicles que hi ha matriculats a Pequín.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.