Esports

Camp Nou, versió Foster

Futbol

Norman Foster (Manchester, 1935), que dirigeix l'estudi Foster + Partners, remodelarà el Camp Nou. La junta directiva del Barça ha escollit finalment el prestigiós -i famós- arquitecte britànic per dur a terme el canvi de cara més gran de l'estadi des de la seva inauguració el 1957. La primera proposta de Foster -el projecte final encara s'ha d'enllestir- va superar la del despatx del català Carlos Ferrater; Foster i Ferrater eren els dos finalistes, tal com va avançar l'AVUI.
Fins avui no s'ha pogut veure la maqueta inicial del que serà el nou Camp Nou, que el directiu de l'àrea patrimonial, Joan Franquesa, es va atrevir definir així: "Transmet passió". "Foster ha entès la singularitat de Barcelona i del club. No serà un projecte més per a ell. S'ho ha agafat personalment", va indicar el dirigent blaugrana.

El Camp Nou del futur tindrà uns 10.000 seients més -6.000 per a socis i 4.000 en llotges comercials i zona de premsa per sumar un total de 106.000, tots coberts- i presentarà una nova imatge exterior, segons va avançar Franquesa, tot i que mantindrà l'estructura bàsica de fa 50 anys -la primera i segona graderia i l'asimetria entre la zona de tribuna i lateral- ideada per l'arquitecte Francesc Mitjans.

250 milions i el 2011
"Com va passar aleshores, serà un estadi modèlic, funcional, confortable i d'última tecnologia", va subratllar Franquesa, que va posar un calendari orientatiu perquè l'obra es faci realitat: projecte complet el segon semestre del 2008, inici d'obres el primer del 2009 i finalització el 2011 o 2012. Com ja havia explicat Joan Laporta, el club sufragarà el finançament de la remodelació -valorada en uns 250 milions d'euros- amb la reordenació i requalificació de l'entorn de les Corts -inclosos el Mini i els terrenys adjacents- que l'Ajuntament barceloní ha de dur a terme pròximament. En aquest punt, el Barça no tem per possibles traves des del consistori.

Aparentment, la sintonia sembla més gran que fa uns mesos -quan Laporta va queixar-se de la lentitud administrativa- i la implicació de l'Ajuntament, al costat del col·legi d'Arquitectes de Catalunya i el Barça, en el procés de selecció del nou camp n'ha estat un símptoma. Totes tres institucions han valorat en l'elecció de Foster la capacitat innovadora de la proposta, la llarga experiència de l'anglès en construccions d'envergadura i que l'afectació de les obres fos de tan poc temps com fos possible. "No afectarà el calendari esportiu i per tant la massa social no es veurà perjudicada", va assegurar Franquesa.

En total, el Barça va rebre 80 propostes de despatxos d'arquitectes de tot el món i va seleccionar-ne 10: Claus En Kaan Architecten (Holanda), CRV Arquitectos (Sevilla), Domingo-Ferre (Catalunya), GMP Internacional (Alemanya), Herzog & De Meuron (Suïssa), MAP Architects (Catalunya), Martínez Lapeña-Torres (Catalunya) i Sanaa (Japó), a part dels dos finalistes. "Representaven dos camins, i potser tots dos mereixien guanyar". Finalment, Norman Foster.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.