Els futbolistes bascos es neguen a jugar amb la selecció si no s'anomena Euskal Herria
Esports
Un total de 165 futbolistes i exfutbolistes bascos han fet públic avui un comunicat en què asseguren que no disputaran el partit previst per al dia 23 de desembre davant la selecció d'Iran si el combinat no manté el nom d'Euskal Herria.
En un manifest, signat per 27 jugadors de l'Athletic, 12 de la Reial Societat, diversos jugadors d'equips com l'Avirón de Baiona, l'Angelu Genets, el Mallorca, el Panathinaikòs, el Castelló, jugadores de les plantilles de l'Athletic, Reial Societat i Llevant, i exjugadors bascos de Primera Divisió, han anunciat el seu desig de no jugar sota la denominació d'Euskadi.
En la carta, dirigida "a tot Euskal Herria", els futbolistes signants assenyalen que "a dia d'avui, per formar la selecció masculina de futbol, s'utilitzen jugadors dels 7 territoris (Biscaia, Guipuzcoa, Àlaba, Navarra i, a Euskadi Nord, Behe Nafarroa, Lapurdi i Zuberoa), i en aquest sentit cal entendre la designació presa l'any passat de selecció d'Euskal Herria".
Per això han rebutjat la intenció de la Federació Basca de Futbol de tornar a l'anterior denominació i amenacen de no disputar el partit davant el combinat iranià, "si no manté el pas endavant fet l'any passat en canviar el nom d'Euskadi a Euskal Herria".
Els futbolistes expliquen que aquest setembre la federació va fer una reunió i els va traslladar dues alternatives: tornar a anomenar-se Euskadi, com va passar fins al juliol del 2007, o la de no disputar cap partit". Per això, els signants assenyalen que "els esportistes d'Euskal Herria no estem disposats a fer marxa enrere. Nosaltres volem representar una nació de set territoris i 21.000 quilòmetres quadrats, el nom dels quals a dia d'avui és Euskal Herria".
Història
El combinat basc de futbol va començar la seva marxa el 1915 sota el nom de Selecció Nord, el 1930 va passar a denominar-se Vasconia, i durant la Guerra Civil i la postguerra, va fer diverses gires per Amèrica del Sud i Rússia en què s'anomenava Euzkadi. De 1979 fins al juliol del 2007, va jugar sota el nom de Euskadi, i el Nadal de l'any passat van estrenar el nom d'Euskal Herria.