Esports

El planter més cotitzat

El valor de mercat dels jugadors formats a Can Barça és 188 milions més alt que el dels sorgits del Madrid

Els números són contundents, i ni l'Ajax de la dècada dels 70, ni tampoc, ni de bon tros, el Madrid de la lleva del Buitre, poden presentar el balanç que aquest 2009 que està a punt de concloure exhibeix La Masia, la fàbrica de talents del Barça.

L'equip ha fet història en aconseguir sis títols amb deu jugadors formats al planter, una quantitat que representa pràcticament la meitat dels futbolistes de la primera plantilla, amb un valor de mercat superior als 265 milions d'euros, segons un informe de la banca suïssa UBS.

L'apreciació ha estat notable. En tot just una temporada aquests futbolistes s'han revaloritzat en 82 milions a causa del seu bon futbol i els èxits consegüents.

Messi és el futbolista més car del món i el seu preu ha augmentat 15 milions respecte al 2008, el d'Iniesta 16, Xavi 12, Busquets 13, Piqué 15 més... A principis de la passada temporada la plantilla del Barça tenia un valor de 392 milions d'euros al mercat, 183 dels quals corresponien als jugadors del planter. Ara els joves fets a casa representen un 60% de la cotització de la plantilla, que se situa entorn dels 471 milions d'euros.

El valor de La Masia encara queda molt més clar quan es compara els planters dels equips més potents a nivell econòmic i esportiu a Europa. El resultat no deixa de ser espectacular. El Madrid té el segon planter més cotitzat del continent, però a anys llum del blaugrana.

En l'actualitat té a sou set jugadors de la seva Ciutat Esportiva, amb un pes al mercat de poc més de 83 milions d'euros, és a dir, gairebé 200 milions de diferència respecte a l'etern rival, amb la peculiaritat que la plantilla del Madrid compta amb 25 futbolistes, pels 21 de la del Barça. El planter blanc s'ha devaluat 11 milions d'euros i se sosté gràcies a l'aportació de Casillas, el porter més car del món, el valor del qual arriba als 32 milions d'euros.

Més que tot el Liverpool

Però a més cal afegir quatre jugadors més, formats a La Masia, que militen en un dels equips de la denominada Golden League. Reina (Liverpool), Cesc i Mérida (Arsenal) i Motta (Inter), que eleven el nombre a un total de 14 jugadors del planter blaugrana, amb un valor de mercat de 340,5 milions d'euros, és a dir, una quantitat que només superarien les plantilles del mateix Barcelona, el Madrid, l'Inter, el Chelsea i el Manchester United. Ni els 25 jugadors del Liverpool, ni els del Milan, ni els del València, per posar tres exemples, arribarien ni de lluny al valor d'aquests catorze futbolistes que han pujat amb la filosofia de Cruyff.

El desavantatge de la resta d'equips tenint també en compte aquest factor segueix sent abismal. La Ciutat Esportiva madridista, amb Cambiasso i Eto'o, tots dos a l'Inter, sumaria una mica més de 152 milions en valor de mercat dels seus nou futbolistes, seguit del Bayern amb 95 i el Liverpool amb 82. Resulta, doncs, bo, bonic i a bon preu saber fer una línia reeixida i antagònica respecte al malbaratament. En això el Barça també és líder.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.