Esports

El cactus gallec

Hoquei Patins

Si ens poséssim perepunyetes mostraríem el seu DNI, que certifica que es diu Josep i és fill de Súria. "Però sóc gallec", replica taxativament. I per això és notícia Josep Lamas.

Gràcies a la lesió del barcelonista Mia Ordeig forma part de la selecció espanyola que jugarà, des de demà i fins dilluns, la Copa de les Nacions, el tradicional torneig biennal a la ciutat suïssa de Montreux. "No tenia plans per a la Setmana Santa", bromeja el davanter del Liceo, el primer no català convocat amb la selecció estatal des que l'asturià Toni Sánchez va jugar l'Europeu de Wimmis l'any 2000.

Els 15 gols marcats a l'OK Lliga li han valgut la convocatòria en la seva millor temporada. "És molt complet", el defineix Jordi Bargalló, company al Liceo i ara també a la selecció.

"Aprofita molt bé els espais, m'agrada jugar amb ell". Per què, doncs, no l'han convocat fins als 27 anys? "La geografia pot marcar", raona Lamas, sense gaire convicció. "També és cert que el grup ja estava fet des de les últimes competicions". En aquesta ocasió, el seleccionador, el català Carles Feriche, volia "veure jugadors que tenen bon nivell i que mereixen una oportunitat". De fet, a Montreux només repetiran dos dels campions d'Europa de l'any passat, l'esmentat Bargalló i Guillem Trabal. A l'hora de buscar nous seleccionables, però l'entrenador només trobava catalans.

"La realitat de l'hoquei és la que és", argumenta el tècnic. L'absència de no catalans durant gairebé una dècada confirma, d'una banda, el bon moment del planter del Principat i, de l'altra, el desert que hi ha Ebre enllà. "Galícia és un paradís comparat amb el que et trobes en altres llocs", explica Feriche, que ha engegat amb la Federació Espanyola (FEP) un pla de formació de tècnics en diverses comunitats.

Amb el Liceo com a motor i el Mundial de Vigo i Pontevedra marcat al calendari, l'hoquei del nord-oest vol agafar embranzida. Però a la FEP tampoc no se li escapa que si la Federació Catalana (FCP) aconseguís l'oficialitat, el nivell de la selecció estatal baixaria dràsticament.

Des dels 4 anys
Josep Lamas, el nou referent gallec, viu a la Corunya des que tenia quatre anys, quan s'hi van traslladar els seus pares, gallec ell -Eduardo Lamas, president del Liceo- i catalana ella.

És el gran de quatre germans, amb qui parla en català. No va ser per la família que va començar a patinar, sinó perquè va estudiar al Liceo La Paz, on el 1972 havia nascut el club més important de l'hoquei gallec. Als 16 anys ja va debutar amb el primer equip, amb el qual ha guanyat una Copa d'Europa i una Copa del Rei.

Aquest darrer títol, aconseguit el 2004, és l'únic campionat estatal que se'ls ha escapat als equips catalans a l'última dècada. I no es redueix tot al domini del Barça, com és el cas de la Lliga. A la Copa han guanyat títols Barça, Reus, Blanes, Vic i Noia.

"A l'aficionat li agradaria més varietat de guanyadors", argumenta Lamas. El cas, però, és que el Liceo paga l'escassetat del planter local. El portuguès José Querido només té un gallec de naixement -Jesús Gende- a l'equip, on hi ha tres catalans i tres argentins. Els clubs catalans tenen més talent a l'abast, i això es trasllada a la selecció. Feriche busca talent al desert i només ha trobat un cactus a Galícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.