Gasol admet que entén l'independentisme però no el comparteix
Bàsquet
Fa dos mesos i mig Pau Gasol va aparèixer per televisió assegurant que “està bé que el teu país t’admiri, però és molt millor que el món admiri el teu país”, referint-se a Espanya. Era un anunci de Nike previ als Jocs Olímpics, i diversos mitjans de comunicació i personalitats espanyols el van interpretar com un missatge de la unitat d’Espanya, especial perquè venia d’un català. Ahir, i davant la proximitat del Lakers-Barça (Cuatro, 4.30 hores d’aquesta pròxima matinada), Gasol va tornar a sorprendre, no amb un anunci, sinó en una entrevista a la web dels Lakers (Nba.com/lakers). El de Sant Boi, que es torna a definir com a “català i espanyol”, indica que els esdeveniments històrics en la relació Catalunya-Espanya, que ell limita al segle XX, expliquen que “hi hagi gent [some people en l’original] que es volen independitzar” d’Espanya.
La gent de Texas
El periodista, Mike Trudell, li treu el tema quan parlen de la ciutat de Barcelona. Fa notar a Gasol que “allà hi ha gent que no es considera espanyola; per fer una analogia amb els Estats Units, és com parlar de la gent de Texas, però em fa l’efecte que no és el mateix”. Gasol somriu i li respon que “per entendre-ho cal anar enrere en la història, molt de temps, però encara som a Espanya, la majoria vol mantenir-s’hi i hi ha gent que es vol independitzar perquè tenim idioma propi i una cultura pròpia, petita. La qüestió ve de la Guerra Civil, pel que va passar a la gent d’aquella generació. Ara la situació és millor i hi ha més gent que es considera espanyola. N’hi ha que es consideren només catalans, jo em considero català però també espanyol”.
Com el racisme
Tot seguit Trudell li comenta que gent de Barcelona li ha dit que no tothom a Catalunya vol que els equips esportius estatals guanyin. “De debò?”, pregunta el periodista al pivot dels Lakers. “Sí que passa. La qüestió és que la gent és molt sensible en determinades coses pel que va passar a la Guerra Civil. Cal anar enrere i veure què va passar entre els anys trenta i els setanta, es van fer moltes coses, i si no saps què va passar es fa molt difícil d’entendre-ho trenta anys després. És un tema de sensibilitat, és com quan als Estats Units es parla de l’esclavisme..., no, d’esclavisme no, del racisme. Són temes molt sensibles”.
En l’entrevista Pau Gasol també va expressar el seu “desig” de tornar a jugar al FC Barcelona “un cop s’acabi la meva carrera a la NBA”, perquè “és l’equip on em vaig formar”. Gasol també aprofita per fer promoció de la ciutat de Barcelona. “És molt bonica, hi tens de tot, mar, muntanya, cultura, art... És fantàstica sense ser una ciutat supercongestionada com altres ciutats”.