Més esport

Joaquim Rodríguez torna a descartar el Tour de França

Ciclisme. El recorregut del 2012 no el convenç i tornarà a apostar pel Giro i la Vuelta. A més, està negociant amb els nous responsables del Katiuxa la seva renovació més enllà del 2013

Joaquim Rodríguez, després de passar uns dies de vacances a Tenerife amb la família, ja ha pres algunes decisions rellevants amb vista al 2012, en què afrontarà la tercera temporada consecutiva com a líder del Katiuxa rus, un dels equips amb un pressupost més alt de l'UCI Pro Tour. La principal aposta que farà és la de renunciar, igual que aquest any, al Tour de França després d'estudiar-ne el recorregut. “No només són els 100 quilòmetres de contrarellotge que hi haurà. Tinc la impressió que hi ha menys muntanya que el 2010 i el 2011”, diu el ciclista, que centrarà els esforços dels primers mesos a arribar en plenes condicions al Giro d'Itàlia, la volta per etapes més agraïda a les seves condicions d'escalador pur. La temporada la rematarà, si tot va bé, amb la Vuelta a Espanya, que encara no ha donat a conèixer el recorregut però que tornarà a ser, pel que han avançat els seus responsables, duríssim.

Tot i que el ciclista de Parets ha acabat quart del rànquing mundial i tercer de la prestigiosa classificació mundial Cycling Quotient –que comptabilitza totes les proves no només les del Pro Tour– el 2011 no ha estat, precisament, un camí de roses. “Vaig començar l'any amb un virus estomacal i després vaig haver de sotmetre'm a un tractament antiinflamatori fortíssim per ajudar a eliminar un quist al maluc. A la Tirreno-Adriàtica vaig tenir les pitjors sensacions en una cursa des que sóc professional. Després vaig guanyar una etapa al País Basc i les coses van començar a millorar”, recorda el ciclista, que es va perdre la Volta del centenari per culpa dels nombrosos problemes mèdics en la primera meitat de la temporada. Ara, s'ha apuntat a l'agenda l'edició del 2012 d'una prova que va guanyar el 2010 al davant del seu amic i enyorat Xavi Tondo. La seva pèrdua ha estat, lògicament, el pitjor de l'any.

Si tot va bé, el calendari que ha programat fins al Giro és el següent: Challenge de Mallorca, volta a l'Algarve, Tirrena-Adriàtica, Volta a Catalunya, volta al País Basc, Amstel Gold Race, Fletxa Valona i Lieja-Bastogne-Lieja. Amb el temps, Rodríguez analitza la seva irregular actuació en la Vuelta des d'un punt de vista optimista: “Si no hagués tingut dues caigudes tan fortes podria haver lluitat per guanyar una tercera etapa i pel mallot verd. Des que disputo una gran volta, aquest és el millor any.”

El futur

Tot i que durant la Vuelta a Espanya hi va haver filtracions sobre la seva renovació amb l'equip rus, el seu futur a partir del 2013 continua a l'aire. “És veritat que amb l'antiga direcció de l'equip l'acord de renovació estava gairebé fet. Després hi van haver canvis i ara estem negociant amb els nous responsables. Estic segur que les coses no canviaran gaire, ja que veig bona intenció per part seva.

Valverde, el retorn d'un amic

Un dels millors amics de Rodríguez en el pilot internacional és el murcià Alejandro Valverde, que el 2012 tornarà a la competició després de dos anys de sanció per la seva implicació en l'operació Port. Valverde està a punt de tancar un acord amb el Movistar, l'equip d'Eusebio Unzue, l'home que va fer que guanyés la Vuelta. En les temporades que Rodríguez va passar a l'illes Balears i al Caisse d'Epargne (les anteriors denominacions del Movistar) Rodríguez va exercir de gregari de luxe del murcià tant en les clàssiques com en les voltes. Això els va convertir en ciclistes inseparables tant a dins com a fora de la carretera. El 2012, per primer cop, Rodríguez s'enfrontarà amb Valverde de tu a tu en les grans clàssiques de primavera i també en la Vuelta a Espanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.