Xavi, a un pas de jugar 328 partits amb el Barça

Si juga avui contra el Mallorca, Xavi igualarà els 328 partits en la lliga de Carles Rexach

33
gols
ha marcat Xavi Hernández en els 327 partits de lliga que ha disputat en 11 anys en el primer equip.

Si Xavi Hernández juga avui contra el Mallorca assolirà els 328 partits de lliga amb el FC Barcelona. No és una fita qualsevol. El col·locaria, juntament amb Carles Rexach, en el segon jugador en la història del club blaugrana amb més partits de lliga disputats. La primera posició és per a Migueli, que en va jugar 391. Atrapar el defensa és, per tant, el pròxim objectiu del de Terrassa en els pròxims anys. És un repte que té a l'abast, perquè no acaba el seu contracte fins al 2014 –tindrà 34 anys– i físicament és un futbolista que sempre s'ha cuidat. A més, ja ha dit en més d'una ocasió que la seva voluntat és retirar-se vestint de blaugrana, un fet que li faria una il·lusió especial si ho pogués fer juntament amb Carles Puyol, un dels seus grans amics.

Arribar a assolir aquesta fita en un club de la pressió i l'exigència del Barça no és gens fàcil. Cal tenir aptituds, saber-les explotar dins el camp i mantenir aquest nivell durant força temps. El blaugrana no és un club que et permeti gaires alts i baixos, perquè la seva grandesa i exigència t'acaba devorant sense contemplacions. Però Xavi, com va fer Carles Rexach fa molts anys, ha aconseguit sobreposar-se a totes les dificultats i pot presumir d'estar entre les llegendes del Barça. «Si hi ha arribat és perquè s'ho mereix, perquè no et regalen res. Per assolir aquesta fita has de tenir qualitat, ser regular, tenir una mica de sort i no haver tingut gaires lesions», explica Charly a El 9 Esportiu. Sense restar cap tipus de mèrit a Xavi, Rexach també recorda que ara és una mica més fàcil arribar a aquest nombre de partits, perquè se'n disputen més, però recalca, sobretot, que mai no és fàcil estar deu anys o més en un equip gran. «Han passat cinquanta mil futbolistes i no tots han pogut jugar tants partits», exemplifica. També insisteix que si ells han assolit aquest nombre de partits és perquè s'ho van guanyar al camp amb el seu futbol i que no hi té res a veure que tots dos hagin sortit del planter. En aquest aspecte, Rexach no creu que hi hagi favoritismes.

Xavi jugarà avui el seu partit número 328 perquè des que va debutar amb el primer equip en la lliga –3 d'octubre de 1998 a València– s'ha convertit en un jugador imprescindible per a tots els tècnics. Tots, amb menor o major mesura, han confiat en els seus dots futbolístics per liderar l'equip des del centre del camp. Xavi és el futbolista que dóna sentit a la filosofia de joc del Barça, el guarda de les seves essències. Trobar-li un substitut no serà una tasca gens fàcil. Durant aquests onze anys ha jugat de pivot defensiu, però des de l'arribada de Rijkaard ocupa una posició més avançada com a interior dret, on pot explotar molt millor una de les seves grans qualitats, la seva privilegiada visió de joc. Jugant de quatre se l'acusava d'abusar massa de les passades horitzontals. Tot i jugar més a prop de l'àrea, les seves estadístiques golejadores no són espectaculars, però el gol tampoc és una condició que se li demani amb insistència. N'ha fet 33 en els 328 partits de lliga. Això sí, alguns han estat molt importants, com el que va salvar el cap de Van Gaal a Valladolid o el que va donar la victòria al Santiago Bernabéu en el primer any de Rijkaard.

Intocable.

Per a Guardiola, amb qui va coincidir en la seva etapa de jugador, és un futbolista imprescindible i li costa moltíssim fer-lo entrar en les rotacions. De fet, només ha pogut descansar en el duel de copa del Rei contra el Cultural Leonesa. Les xifres demostren el gran pes que té el de Terrassa en l'esquema de l'entrenador del Barça. Ha participat en els nou partits de lliga i és, després de Víctor Valdés, el jugador que acumula més minuts en la lliga (778 per 810 del porter de l'Hospitalet). El tercer és Keita, amb 735 minuts. En la Champions també ha jugat els quatre partits i el tècnic l'ha mantingut al camp sempre. Aquest curs ha fet només un gol, en el partit d'anada de la supercopa d'Espanya contra l'Athletic de Bilbao a San Mamés.


«Si hi ha arribat és perquè s'ho mereix, perquè no et regalen res. Per assolir aquesta fita has de tenir qualitat, ser regular, tenir una mica de sort i no haver tingut gaires lesions», afirma Rexach en una conversa amb El 9



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.