Barça

Ara que fa 20 anys

Avui es compleix el vintè aniversari de la primera copa d'Europa del Barça, enmig d'un període de títols internacionals que contrasta amb la primera dècada, escadussera d'èxits

“Xuta Koeman... Gooool”, la veu de Joaquim Maria Puyal ressona encara en la memòria dels culers que, avui fa vint anys, celebraven l'anhelada primera copa d'Europa de la història del club. La falta llançada magistralment pel defensa holandès en el minut 111 de partit va entrar a la porteria de Pagliuca per posar fi a molts anys d'espera, per començar a posar les coses a lloc. El futbol li'n devia una, al Barça, que trenta-sis anys després que es comencés a disputar la competició futbolística continental més important i havent perdut de manera cruel dues finals, aixecava, per fi, el preuat trofeu en un escenari de llegenda: el vell estadi de Wembley.

Hi ha un abans i un després en la història del club des d'aquell 20 de maig del 1992. El dream team de Johan Cruyff no només va canviar el rumb del Barça donant-li un estil de joc, també va fixar un punt d'inflexió a partir d'aleshores, que va fer entrar l'entitat blaugrana de ple dret entre els grans d'Europa.

Tot i així, els anys immediatament posteriors al gloriós 1992 no van ser gaire profitosos en competicions internacionals. Al marge de la supercopa d'Europa del 1993, aconseguida contra el Werder Bremen, fins al curs 1995/96 el Barça no va guanyar cap títol europeu. Aquella temporada, amb Bobby Robson a la banqueta i Ronaldo a la gespa, va acabar amb una recopa més, la quarta i última, al museu. L'any següent, una altra supercopa europea, aquesta contra el Borussia Dortmund, i després... un desert absolut de títols que es va perllongar entre el 1997 i el 2006.

Ho sap tothom

Va caldre una trencadissa institucional durant els primers anys del nou segle per ressituar el club, i l'equip, en el camí del triomf. Els fruits es van recollir a mitjan dècada, amb la consecució, a París, de la segona Champions League de la història. Va passar concretament el 16 de maig del 2006, amb Frank Rijkaard a la banqueta i Ronaldinho Gaúcho com a protagonista principal. D'aleshores ençà han caigut dues Champions més, dues supercopes d'Europa i dos mundials de clubs, un títol, aquest darrer, que fins al 2009 no estava a les vitrines del club.

Els èxits blaugrana en aquests darrers anys de la primera dècada del segle XXI tenen uns noms que, fent veritat més que mai al que diu el Cant del Barça, sap tothom: Pep Guardiola, Leo Messi, Xavi Hernández, Andrés Iniesta... El planeta sencer reverencia el Barça triomfal de les darreres temporades i, sobretot, la seva manera de jugar. Un estil indiscutible. Si entre el 2003 i el 2008 Rijkaard va començar a estirar el fil de la idea que movia el vell dream team del 92, fa quatre anys Guardiola va posar-se a cosir un equip que ha acabat sent l'obra perfecta. Per molts, el millor que s'ha vist mai. El tècnic de Santpedor ha sabut treure el màxim d'un grup de jugadors irrepetible i ha fet créixer al màxim la llavor que va plantar, vint anys enrere, Johan Cruyff.

Aquest vintè aniversari de la primera copa d'Europa blaugrana arriba en un moment que res té a veure amb el que vivia el barcelonisme quan va celebrar els primers deu anys de la fita. A diferència d'aleshores, avui els culers tenen la panxa plena i, sobretot, saben quin és el camí.

DÈCADA D'OMBRES

Els resultats del Barça a Europa després del gloriós 1992 no van ser gens bons

DÈCADA DE LLUM

El club es va ressituar a primers de segle i va tornar a regnar a Europa el 2006

FIL A L'AGULLA

Rijkaard va estirar el fil del ‘dream team' i Guardiola va cosir un equip perfecte

Wembley, l'inici de tot plegat

En el 20è aniversari de la consecució de la primera copa d'Europa de la història del FC Barcelona, l'actual president de l'entitat, Sandro Rosell, va instar els aficionats blaugrana a recordar amb satisfacció aquell èxit mitjançant una carta oberta penjada al lloc web del club i enviada a diversos mitjans de comunicació. En la carta, Rosell reconeix que aquell 20 de maig del 1992 es va començar a construir un nou futur per al Barça i que amb el pas dels anys ha desembocat en el club triomfal i admirat que és avui dia. El president del Barça vol donar les gràcies mitjançant la carta als responsables d'aquella primera copa d'Europa. Començant per l'expresident Josep Lluís Núñez i la seva junta directiva, continuant pel cos tècnic format per Johan Cruyff i Carles Rexach, i acabant pels “herois”, els jugadors del dream team, un equip llegendari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.