Barça

“El repte no m'espanta”

Tito Vilanova va ser presentat ahir com a nou entrenador del Barça. Valent, va assegurar que està preparat per substituir el seu amic Pep Guardiola

El tècnic va afirmar que l'argentí és el jugador més fàcil de portar

Ahir va ser un dia gran per a un d'aquells culers de soca-rel. Francesc Vilanova, Tito, es va convertir en entrenador del primer equip del Barça a tots els efectes. Després de cinc anys com a ajudant de Pep Guardiola i de viure en primera persona l'etapa de més èxits de la història del club, feia un pas més en la seva carrera. Havia estat anunciat com a substitut del millor tècnic de la història del Barça fa quasi dos mesos. Ahir cap al migdia signava el contracte i una hora més tard era presentat. Va començar el seu discurs agraint a la junta i a la direcció esportiva haver estat l'escollit. També va tenir paraules per a Guardiola. “Gràcies, Pep, amic, a qui estimo com si fos un germà, per haver-me donat l'oportunitat de tornar al Barça, de viure cinc anys de somni i d'aprendre al teu costat.” Iva explicar que estava preparat per substituir el de Santpedor. “Sóc conscient de la dificultat del repte, perquè ningú s'ha trobat en una situació així després d'una etapa guanyadora, la millor de la història del club. A favor meu tinc un grup de jugadors amb ganes de continuar demostrant que són els millors. Assumeixo el repte perquè hi estic preparat i tinc l'avantatge d'haver format part d'aquest projecte guanyador.”

El seu discurs inicial va ser breu, i després va respondre amb seguretat, contundència i valentia a totes les qüestions explicant amb claredat quina serà la seva filosofia i la seva manera de treballar. Per començar, esperant que ningú el compari amb el seu amic Guardiola. “Repetir els quatre anys anteriors és molt difícil. Tant de bo es pugui repetir, però s'haurien de produir moltes circumstàncies. Això sí. Un club com el Barça sempre ha de sortir a guanyar, i l'any que ve ho intentarem guanyar tot. Però no perdeu el temps comparant-me amb en Pep. Les comparacions les perdo totes. No estic aquí per competir amb ningú”, va dir Vilanova, que va deixar ben clar que no variarà gaire ni la metodologia de treball ni la manera de jugar. “Amb en Pep hem treballat molt units. Ell transmetia el missatge, però la majoria de decisions eren compartides. Em demanava sempre opinió i en un tant per cent alt estàvem d'acord. No canviaré ara només pel fet de diferenciar-me, de ser diferent. Han estat cinc anys sense cap mala cara. Això no hi ha matrimoni que ho superi”, deia el nou tècnic del Barça, que va assegurar que el grup continuarà amb les mateixes rutines, com viatjar el mateix dia del partit, per exemple.

La persona més qualificada futbolísticament parlant d'aquest gran grup és Leo Messi. L'argentí ja li va donar la benvinguda i Vilanova està segur que continuarà com sempre. “No he parlat amb ell. Havíem de jugar la final de copa i després va marxar amb la seva selecció. Tinc la sort que el conec des que és un nen. Juga igual que quan era un nen. Fa el mateix que feia. Té la mateixa actitud que abans. No hi veig cap complicació. Crec que Leo és un dels jugadors més fàcils de portar del vestidor.”

Durant la temporada passada, Vilanova va haver de superar una greu malaltia de la qual està totalment recuperat. El president, Sandro Rosell, ja va dir ahir que estava com un roure i ell mateix ho va confirmar. “Vaig parlar amb els meus metges. Tots em van dir que tirés endavant, que estava perfectament. No vull ser exemple per a ningú, però si ho puc ser per a la gent que està passant aquesta situació, perfecte.” Un d'ells és el defensa blaugrana, Éric Abidal, per a qui Vilanova va tenir unes paraules. “Hem estat en contacte. El vaig anar a veure i en vaig sortir molt content. Està prim, ha perdut pes, però està molt animat. Ha de recuperar la normalitat i més endavant veurem com es troba i com serà la seva evolució.” Precisament per tot el que ha passat, el nou entrenador, que ha signat per dos anys, confessava que poc li importa el temps. “Als que hem passat una malaltia com aquesta, ens canvia la percepció de la vida. No vull pensar el que faré d'aquí a dos anys. Per a mi no era un tema prioritari, però entenc que doni estabilitat.”

El nou entrenador del Barça va ser clar quan se li va preguntar per la seva relació amb el president, Sandro Rosell, després que part de l'entorn insinués que Rosell no tenia una bona relació amb Guardiola. “Si em portés malament amb el president, no podríem estar asseguts aquí. Estaríem arreglats...”, va dir amb contundència. La mateixa que va tenir quan se li va preguntar per l'entrenador del Real Madrid, José Mourinho, amb qui va tenir problemes la temporada passada, quan el portuguès li va ficar el dit a l'ull en el partit de tornada de la supercopa d'Espanya primer i després el va menystenir en una roda de premsa: “El dia de la presentació no és moment per parlar ni d'equips rivals ni d'entrenadors rivals. Ja en tindrem temps. Que com vaig veure totes les polèmiques? Amb tranquil·litat, amb molta tranquil·litat.”

Rosell, sense dubtes

D'altra banda, el president del Barça, Sandro Rosell, va explicar per què havien apostat per ell. “Quan ens ho va proposar la secretaria tècnica, no ho vam dubtar ni un moment. Representa el futbol que nosaltres volem, els valors que té són els nostres valors i els ha après a la Masia. Vam voler saber com estava de salut. Està com un roure. Li vaig preguntar si li feia il·lusió. Amb els seus ulls va respondre que sí. Tindrà el suport de la junta”, va dir Rosell, que també va demanar el de l'entorn deixant de pas un missatge per a Joan Laporta. “A l'entorn li demano que intenti remar a favor, com a mínim un temps.”

“La majoria de decisions eren compartides. No canviaré la manera de fer només per diferenciar-me'n”
“Assumeixo el repte perquè hi estic preparat i tinc l'avantatge d'haver format part d'aquest projecte d'èxit”
“Vaig parlar amb els meus metges. Tots em van dir que tirés endavant, que estava perfectament”
“No perdeu temps amb comparacions, perquè les perdo totes. No estic aquí per competir amb ningú”

Roura serà la seva mà dreta i falta definir tot el cos tècnic

Tito Vilanova va signar ahir el seu contracte i també ho van fer la seva mà dreta, que serà Jordi Roura, i Aureli Altimira, que substituirà Lorenzo Buenaventura com a preparador físic. També és molt possible que Edu Pons s'afegeixi a la llista de preparadors del primer equip. El nou entrenador del Barça va explicar els motius que l'havien portat a escollir Roura i no altres candidats: “Necessito algú al meu costat que sàpiga fer la feina que jo feia de manera immediata. Sense haver-l'hi d'ensenyar de nou. El Jordi, que ja formava part del cos tècnic, crec que és la persona ideal. Per molt que sigui amic meu, si no fos vàlid no estaria al meu costat”, va assenyalar. La temporada passada Roura formava part, juntament amb Domènec Torrent i Carles Planxart, del departament d'anàlisi tàctic i de vídeo. També queda pendent definir qui serà el nou entrenador de porters després de la marxa segura de Juan Carlos Unzué. S'havia especulat que el fins ara entrenador de porters passaria a ocupar-se del juvenil A, però ahir Andoni Zubizarreta va desmentir que ja estigui decidit qui s'encarregarà d'aquest equip. Tampoc se sap encara qui reemplaçarà Unzué, però s'estudien diverses opcions entre De la Fuente, Ochotorena i Rubén, actualment al juvenil. També s'haurà de veure si Vilanova voldrà reemplaçar la figura de Manel Estiarte, fins ara una figura rellevant.

Alves es queda i no busquen davanter

Vilanova ahir també va demostrar que té les idees molt clares sobre quines són les prioritats i quines les posicions a reforçar.

Com ha anat informant aquest diari des de fa setmanes, les necessitats se centren en la defensa. Va admetre que busquen un lateral esquerre –Jordi Alba és l'escollit– i un central. “Ens volem reforçar al darrere perquè en els últims anys hi hem tingut problemes i hi hem hagut d'adaptar jugadors”, va afirmar. Al davant, confia plenament en el que ja hi ha a la plantilla. “No hi ha intenció de reforçar l'atac.” Vilanova també va posar fi a dues incògnites que havien sacsejat el Barça els últims dies. Les que fan referència a la continuïtat d'Alves i Seydou Keita. Vilanova els vol tots dos en el seu projecte perquè els considera peces vitals: “Dani Alves es queda. No hi ha cap possibilitat que se'n vagi. És importantíssim per a nosaltres i és un dels millors fitxatges que ha fet el club”, va assenyalar. En el cas del migcampista, la decisió final la va deixar en mans del malià. “Si es vol quedar, es quedarà.”

El director esportiu, Andoni Zubizarreta.va avançar que en breu tenen previst trobar-se amb Carles Puyol, a qui li queda un any de contracte. “Aviat ens asseurem amb ell i parlarem del futur, per la seva responsabilitat i per la situació que ocupa al camp.” La idea del club és oferir-li una temporada més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.