Futbol català

Montilivi, la Masia dels tècnics

El FC Barcelona ha integrat dins la seva estructura fins a vuit tècnics que havien estat vinculats abans amb el Girona FC

El secretari tècnic del Barça ha estat jugador, entrenador i director esportiu del Girona

Montilivi podria ser ben bé la Masia d'entrenadors del FC Barcelona, que en els últims anys ha nodrit la seva àrea tècnica amb membres amb un passat relativament recent a Girona. Fins a vuit tècnics que formen part de l'organigrama del club blaugrana han estat vinculats amb el Girona, tant a la banqueta com al terreny de joc. O a tot arreu, especialment Narcís Julià, que va vestir la samarreta, va dirigir l'equip des de la banqueta i va assumir el control de tota l'àrea esportiva del Girona abans de convertir-se en la mà dreta de Zubizarreta.

Com a futbolista, Narcís Julià va estar vinculat a dos clubs: el Girona, on es va formar i va fer el salt al primer equip a 2a B amb només 16 anys, i el Saragossa, després que el club aragonès el reclutés primer per jugar amb el filial i poc després amb el primer equip, en el qual va iniciar una trajectòria de gairebé 20 anys com a professional. Julià va tornar al Girona per encapçalar l'àrea esportiva d'un dels projectes més engrescadors dels últims anys a Montilivi, amb la família Roche. Va deixar el club per anar de segon entrenador amb Víctor Fernández al Porto, però va tornar a casa en substitució de Cristóbal Parralo, el curs 2009/10, i va ser el tècnic que hi havia a la banqueta el dia del recordat penal de Kiko Ratón. El Girona el va voler renovar, però aleshores ja tenia una oferta del Barça impossible de rebutjar.

A més de Julià, també Jordi Melero ha passat pel camp i per la banqueta, tot i que ho va fer com a segon entrenador, precisament de Julià en la segona campanya de l'equip a 2a A.

Dels vuit tècnics, n'hi ha cinc que van vestir la samarreta del Girona: Narcís Julià, Pep Boada, Jordi Melero, Josep Ramon de la Fuente –l'últim d'incorporar-se a can Barça, com a preparador de porters del primer equip– i Micki Albert. En són cinc els que van passar per la banqueta de Montilivi, tres dels quals com a màxim responsable: Pere Gratacòs, Domènec Torrent i Narcís Julià. Gratacòs, ara director de relacions institucionals del Barça, va agafar l'equip a 1a catalana, l'estiu del 1997, i el va pujar en la seva segona campanya. Després, però, va viure un dels episodis més estrambòtics del passat recent del club, amb l'arribada de Constel·lació Esportiva i la seva destitució.

El cor de Micki Albert

Micki Albert es va integrar a la xarxa de scouting del Barça el setembre del 2011. Ho va fer després d'adquirir una experiència de tres anys com a secretari tècnic del Girona. Hi va posar molta dedicació i treball, i això que acabava de rebre un impacte difícil de pair. Amb 28 anys, en plenitud futbolística i just després de l'ascens del Girona a 2a A, una hipertròfia al cor detectada en la revisió mèdica de la pretemporada el va obligar a deixar l'esport de competició. De manera sobtada, deixava una trajectòria brillant amb el Girona, i es convertia en el jugador que més gols ha marcat amb l'equip a segona B (21): en va acumular 79 en tres cursos a Montilivi.

De Barcelona a Munic

Domènec Torrent i Carles Planchart treballen plegats des de fa anys. Van passar per diversos equips gironins i van aterrar a Montilivi en la recta final del curs 2004/05, a 2a B. L'equip anava a la deriva i Torrent –hi va estar nou jornades– no va poder evitar el descens, però el club el va mantenir. Campió de 3a el curs següent, la gran decepció va arribar en la fase d'ascens. Després d'un any en blanc, el tècnic de Santa Coloma de Farners i el seu ajudant, d'Arbúcies, van ser captats pel Barça per fer informes dels rivals del Barça B, a tercera amb Pep Guardiola. El de Santpedor s'hi va entendre de seguida i la connexió va ser tan bona que tots dos –Torrent com a segon entrenador– l'acompanyaran al Bayern de Munic.

MICKI ALBERT

Va marcar 79 gols amb el Girona fins que el cor li va dir prou, l'estiu de l'ascens a 2a A

AMB GUARDIOLA

Torrent va tancar l'etapa de primer entrenador a Montilivi i ara anirà al Bayern

L'ETAPA A GIRONA

Tres tècnics en van ser jugadors; tres, entrenadors, i Melero i Julià, les dues coses

Vilanova, Roura i Valentín, més protagonistes d'un Barça gironitzat

La representació gironina a l'estructura tècnica del Barça no s'acaba amb els vuit homes que han tingut vinculació prèvia amb el Girona. Hi ha tres gironins més amb protagonisme a can Barça. Albert Valentín, establert des de fa molts anys a Figueres, va adquirir experiència als despatxos a la capital altempordanesa –18 temporades a la Unió entre jugador i màxim responsable esportiu– i a l'Espanyol, i a l'estiu del 2010 va ser integrat a la secretaria tècnica del Barça, amb l'equip d'Andoni Zubizarreta i Narcís Julià.

El relleu de Valentín a la direcció tècnica del Figueres el va assumir Tito Vilanova, que després de fer les mateixes funcions a Terrassa va ser l'escollit per Pep Guardiola com a segon entrenador, quan es va fer càrrec del filial blaugrana. El de Bellcaire va viure al costat de Guardiola l'etapa gloriosa en el primer equip, i amb la marxa del de Santpedor es va convertir en entrenador del primer equip, amb el qual ha guanyat la lliga i ha arribat a les semifinals de la Champions en el seu primer any. Tito va confiar com a segon entrenador en el llagosterenc Jordi Roura, que ha assumit molt més protagonisme del que li hauria tocat arran de la malaltia del seu amic. Roura es va integrar el 2009 a l'àrea de scouting del club, que va ampliar l'equip que formaven des de l'any anterior Torrent i Planchart. Ara el cos tècnic del primer equip té una forta representació gironina, amb Vilanova, Roura i De la Fuente. A més, el preparador físic, Aureli Altimira, va jugar al Figueres i al Guíxols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.