MOTOR / GRAN PREMI DE CATALUNYA DE MOTOCICLISME

18 anys i 23 podis

Vuit catalans han aconseguit 23 podis al Circuit en curses del mundial

El primer gran premi de motociclisme al Circuit de Catalunya es va disputar el 1992, l'any dels Jocs Olímpics de Barcelona. Aleshores es deia Gran Premi d'Europa, però quatre temporades després es va canviar el nom pel de Gran Premi de Catalunya, que encara es manté. La primera edició va ser tot un èxit i, a pesar que no hi va haver cap podi de corredors catalans, la bona organització de la prova va fer que l'IRTA la designés com la millor del calendari del 1992. Dues distincions més d'aquesta associació de pilots, el 2001 i el 2006, han confirmat la cursa catalana entre les més importants del campionat del món. L'empresa organitzadora del mundial, Dorna, també ha reconegut els mèrits dels organitzadors del gran premi renovant periòdicament el seu contracte, l'última vegada, fins al 2011.

Escenari prolífic.

A més de ser una prova de referència en el mundial, el Gran Premi de Catalunya també s'ha convertit en un escenari prou prolífic per als pilots del país, que hi han aconseguit un total de 23 podis (sis victòries incloses) en les 18 edicions disputades fins al moment (majoria d'edat). Qui més n'acumula és Dani Pedrosa, amb tres victòries i tres podis més. Però va ser el seu mànager, Alberto Puig, el primer que es va estrenar al calaix del Circuit de Catalunya. Va ser la temporada després del debut de la prova en el mundial, en la qual va aconseguir el tercer lloc en els 250 cc. La primera victòria es va fer esperar fins a l'any 1995, després que Àlex Crivillé s'imposés en la cursa de 500 cc. L'any següent, quan el gran premi ja va adoptar el nom del país, Carles Checa assolia una altra victòria en la mateixa categoria, mentre que Crivillé l'acompanyava al podi amb el tercer lloc. El pilot de Seva va tornar a guanyar al Circuit de Catalunya el 1999, l'any en què va ser campió del món de 500 cc, i va aconseguir dos podis més a casa. El seu company de Sant Fruitós de Bages n'acumula tres i és el quart pilot català amb més podis al circuit de Montmeló.

A més dels pilots citats, també han acabat entre els tres primers classificats en alguna de les tres categories Sete Gibernau (4), Toni Elias (2), Emili Alzamora (2) i Pol Espargaró (1). Cal destacar que, de les divuit temporades amb gran premi al Circuit de Catalunya, només en sis no hi ha hagut representació catalana en cap podi (1992, 1994, 1998, 2000, 2006 i 2009).

Els de fora.

Pel que fa als rècords assolits per als pilots de fora, cal assenyalar els increïbles dotze podis amb vuit victòries incloses de Valentino Rossi. També és digne de menció el fet que el romà Max Biaggi va ser el primer pilot a disputar quinze grans premis a Montmeló, des del 1992 al 2006, amb quatre victòries, dos segons llocs i un tercer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Michael Ruzic
ALER-PIVOT DEL JOVENTUT

“Vull fer eclosió a la Penya i fer el salt a l’NBA”

BADALONA
 

El porter no és un jugador

 
 
Narcís Julià
exjugador, exentrenador i exdirector esportiu del girona

“L’afició ha d’entendre que l’equip la necessita”

GIRONA
 

Lewy, “molèsties” i ensurt

barcelona
 

El 14-0 fa mal al Manresa

BARCELONA / TORTONA
 

El Granollers planta cara a un Montpeller superior

granollers
 

125 anys d’història

barcelona